Medzinárodné letecké dni budú opäť v Sliači

  • Spravodajstvo
  • 11. mája 2012, 17:38
  • Autor:SITA

PIEŠŤANY/SLIAČ – Medzinárodné letecké dni Slovak International Air Fest (SIAF) 2012 budú tento rok opäť, rovnako ako vlani, na Letisku Sliač. Uskutočnia sa cez víkend 1. a 2. septembra pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania.

Milovníci letectva sa môžu tešiť na jedinečné ukážky leteckej akrobacie i rôzne prehliadky, ktoré demonštrujú pripravenosť a výcvik pozemných a vzdušných síl Slovenskej republiky či armád z iných krajín. „Svoju účasť potvrdili vzdušné sily zo Švajčiarska, Belgicka, Nemecka a Rakúska i Holandské kráľovské letectvo. Ozajstným lákadlom má byť vystúpenie svetoznámej akrobatickej skupiny Frecce Tricolori z Talianska. Naposledy sa táto formácia predstavila Slovákom vroku 2004 na leteckých dňoch SIAD v Bratislave,“ uviedol riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa. 

O účasti mnohých známych mien vo svete letectva rokujú, nateraz sú v programe účastníkov záväzne potvrdení RetroSky Team z košického Slovenského národného aeroklubu, Očovskí bačovia, akrobat Dušan Šamko na stroji PITTS S2, Air Transport Europe z Popradu s Agustou AK 109, Aerospol Prievidza so strojom WT9 Dynamic, Shak Aero zo Senice so strojom Shark, Heli Company z Prešova na H-269 Schweizer, Jozef Viskupič zo Šenkvíc na stroji Extra E-300. Spoza hraníc na Sliač zavítajú maďarskí Goldtimer Fundation na stroji Lisunov Li-2, Andrew Bickmore z Veľkej Británie na YAK-3UM a Czech Sport Aircraft z českých Kunovíc sa predvedie na Sport Cruiser. Akrobatické kúsky má nad Sliačom opäť predviesť aj Zoltán Veres z Maďarska, víťaz svetovej série AERO GP vDubaji.

Slovenská letecká agentúra usporiadala prvé letecké dni na letisku Sliač v roku 2005 a ďalšie o rok neskôr. Na oboch sa zúčastnilo po viac ako 45-tisíc divákov. V roku 2007 spoluorganizovala Národné letecké dni na letisku Piešťany, v roku 2008 Slovak Air Fest – Letecké dni Očová 2008, ktoré navštívilo vyše 25000 ľudí. Na vlaňajšie letecké dni SIAF na Letisku Sliač prišlo vyše 55000 divákov. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín