Na obnovu časti kaštieľa vyhlásili zbierku

  • Spravodajstvo / Región
  • 10. mája 2012, 08:27
  • Autor:sita

CHTELNICA – Verejnú zbierku na rekonštrukciu severnej bašty miestneho kaštieľa vyhlásila obec Chtelnica. Miestni umelci chcú historické priestory premeniť na galériu umeleckých diel a expozíciu o histórii obce. O vyhlásení zbierky rozhodlo obecné zastupiteľstvo, potrvá od polovice mája do konca roka.

Rozpočet na obnovu časti kaštieľa podľa starostu Petra Radošinského zatiaľ neexistuje, preto nedokáže povedať, koľko peňazí bude potrebných. S iniciatívou vytvoriť galériu prišli fotograf Vladimír Lužinský a rezbár Ján Lukačovič. Oslovili aj ďalších umelcov z okolia Chtelnice, ktorí by svojimi dielami tiež galériu podporili. 

Chtelnický kaštieľ je zapísaný v registri národných kultúrnych pamiatok, obec ho vlastní od roka 2000. Predchádzajúce vedenia obce sa snažili chátrajúceho kaštieľa zbaviť. Súčasné vedenie obce sa snaží získavať peniaze aspoň na základnú údržbu areálu z rôznych grantov. Obec už získala v tomto roku 10 tisíc eur z rezervy predsedníčky vlády na odvodnenie múrov kaštieľa a má prísľub na ďalších 30 tisíc eur z ministerstva kultúry na sanáciu havarijného stavu striech. Pôvodne erdödyovský kaštieľ aj s parkom si v roku 1945 privlastnil štát, v roku 2000 majetok dostala obec.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava