Večne mladá veteránka má jediný motocykel Puch na Slovensku

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. mája 2012, 13:51
  • Autor:Ján Karásek/foto: archív ma

PIEŠŤANY – Najskôr vás zaujme motorka. Nie ledajaká, ale legendárny Puch 150 TL z roku 1953. Lahôdka pre fajnšmekrov. Jazdec sediaci na ňom je trochu nezaujímavý – klasické motorkárske čižmy, kožená bunda, na hlave prilba. Keď však zosadne zo svojho dvojnohého tátoša a dá si helmu dolu, objaví sa ďalšia rarita. Žena. Margita Antošíková.

Keď začínala jazdiť na veteráne, predstavitelia silnejšieho pohlavia sa k nej otáčali s otázkou v očiach: „Čo tu chce tá stará mama medzi nami?“ Údiv i úškrny ich neskôr prešli. V roku 2009 sa stala absolútnou víťazkou Rally Slovenska. Dala na frak všetkým, vrátane Rakúšanov a Nemcov. Po vyhodnotení pretekov organizátori výsledky i s menami zavesili na internet. Víťazka sa medzi nimi nenachádzala. Našli sa ješitní muži, ktorí by ju najradšej zmazali z povrchu zemského, nieto ešte z internetu. Takýto prípad je však skôr výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. Motorkári sa k nej správajú galantne a chlapské posmešky nemajú miesto. Nieto dôvodu.

Na tachometri sú už šesťdesiat rokov namerané dva kilometre. Nefunguje.

M. Antošíkovej ako keby už pri kolíske stáli dáke motorkárske sudičky. „Čo si pamätám, odmalička sme mali vo dvore nejaké motorky. Jawy, čezety, BMW… Ja som sa radšej hrávala s motorkami ako s bábikami. Na motocykloch som jazdila načierno už od pätnástich rokov. Iné dievčatá dostávali do vienka periny, mne otec daroval motorku,“ vracia sa do minulosti.

Puch štartuje za každého počasia

Margita Antošíková nevie, koľko ročne najazdí na svojom miláčikovi. Na tachometri takmer šesťdesiat rokov stále svietia dva kilometre, pretože nie je zapojený. Jej motorový koníček nezožerie len veľa benzínu, ale i času. Motorkárka sa každý rok zúčastňuje veteránskych pretekov a zrazov. Pezinská baba, Podjavorinský okruh, každoročné majstrovstvá Európy historických motocyklov a sajdkár v Novom Meste nad Váhom… Prakticky od mája do októbra je na cestách.

O úspechoch i pádoch, láskach, tituloch i veteránskych pretekoch Margity Antošíkovej sa dočítate v Piešťanskom týždni 18, ktorý nájdete v predaji od pondelka 30. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava