Diskutovali o násilí páchanom na ženách

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. mája 2012, 13:14
  • Autor:Michal Freriks/red

BRATISLAVA/PIEŠŤANY – Ženy treba ľúbiť, mužov si treba vyberať. Vedeli by o tom povedať svoje aj ženy, ktoré si, žiaľ, vybrali nesprávne. Téme násilia páchanom na ženách sa venovala nedávna diskusia v Bratislave, ktorej sa zúčastnili aj traja študenti Gymnázia Pierra de Coubertina – Juraj Mócik, Roman Janotík a Michal Freriks. V diskusii o násilí páchanom na ženách, prevencii i možnej pomoci týraným ženám pokračovali so svojimi spolužiakmi a spolužiačkami z gymnázia na ďalší deň. So svojimi dojmami sa podelil Michal Freriks.

Dostalo sa mi cti, vzhľadom na tému kampane v nezvyčajnej mužskej zostave, spolu s mojimi dvoma kamarátmi Jurajom Mócikom a Romanom Janotíkom, reprezentovať našu školu v diskusii o násilí páchanom na ženách. Kampaň je vedená mimovládnou organizáciou Aliancia Žien Slovenska a z veľkej miery financovaná a medializovaná spoločnosťou AVON, ktorá vytvorila vlastný projekt AVON proti domácemu násiliu na obraz cieľov Aliancie Žien Slovenska. Projekt vznikol v roku 2008 s úlohou ukázať cestu von z ťažko riešiteľnej životnej situácie, akou je psychické a fyzické týranie partnerom. 

Psychologičky, vedúce túto kampaň, sa rozhodli osloviť našu školu a vyslať troch “delegátov“ spolu s profesorkou na odbornú diskusiu v Bratislave. Diskusie sa zúčastnila aj Daniela Peštová, známa modelka, ktorá sa stala tvárou kampane Avon proti domácemu násiliu, aj keď ako tvrdí, nechce byť len tvárou kampane. Keď prečítala anonymný príbeh ženy, ktorá trpela a trpí domácim násilím fyzického aj psychického rázu, atmosféra v zasadacej miestnosti akoby potemnela. 

Ďalší deň pokračovala diskusia na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch. Študenti a najmä študentky sa veľmi aktívne zapojili do diskusie. Získali informácie, ako sa preventívne obrniť voči tyranom a   predchádzať násiliu. Vypočuli si, akú dôležitú úlohu zohráva výber partnera a získali informácie, ako postupovať v prípade, keď sa stretnú so ženou, ktorá trpí domácim násilím. Študenti sa skutočne zaujímali o problémy danej kampane, o čom svedčila aj tabuľa zaplnená otázkami. Aj napriek tomu, čo kampanierky tvrdili: „O tejto problematike sme schopné komplexne učiť dva semestre,“ sme sa aspoň sčasti naučili preventívne (aj my muži) obrniť voči tyranom či skôr predchádzať im, vyberať si partnerov a v neposlednom rade pomáhať ženám s problémom týrania na nich páchaných.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila