Bývalí deviataci zo ZDŠ na Vajanského sa stretli po polstoročí

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. mája 2012, 10:22
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Základnú školu na Vajanského ulici končilo v roku 1962 takmer sto deviatakov. Vo štvrtok 19. apríla sa zišla polovica z nich na stretnutí po 50 rokoch v Hoteli Piešťany. Za polstoročie sa človek zmení, preto po takej dlhej dobe nechýbali ani rozpaky. Všetci sa najskôr museli predstaviť.

Stretnutie mala na svedomí Marica Jančeková, rodená Mlynská, ktorá nám prezradila: „Myšlienka zorganizovať takéto podujatie mi napadla počas tradičného stretnutia Pažitárov. Práve tam skrsla myšlienka ‘stretávky‘ aj s absolventmi deviatej triedy z vtedajšej ZDŠ na Vajanského ulici. Pri jej prípravách mi pomáhali Jarka Kičinová, Milan Nedorost a Miloš Fekete. Z troch deviatich tried sa nás stretlo takmer päťdesiat. Je to naše vôbec prvé stretnutie po polstoročí, preto som rada, že prišlo toľko ľudí. Pôvodne sme chceli pozvať len tých, čo boli v našej triede, no keďže niektorí začali školu v ‘áčke‘ a skončili napríklad v ‘céčke‘, tak sme sa rozhodli radšej pozvať všetkých.“

Najhoršie bolo dopátrať sa adries dievčat. Väčšina získala po vydaji nové priezvisko. „Prostredníctvom známych sa nám to napokon podarilo a medzi nami sú aj dve bývalé spolužiačky, ktoré žijú v zahraničí. Gabriela Vuarnessonová-Ábelová prišla z Francúzska a Gabriela Bucková–Mikušová z Nemecka,“ dodala hlavná organizátorka. Na stretnutie prišiel aj Ladislav Orviský. Najväčším úspechom bývalého reprezentanta ČSSR a slovenského rekordéra v skoku do výšky bolo druhé miesto na svetových hrách v Helsinkách v roku 1971. 

O životných púťach bývalých deviatakov ZDŠ na Vajanského ulici a ich spomienkach na časy v školských laviciach sa dočítate v Piešťanskom týždni 18, ktorý nájdete v predaji od pondelka 30. apríla. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek