Hyena v Novej Lehote vraždí mačky a porušuje zákon o poľovníctve

  • Spravodajstvo / Región
  • 2. mája 2012, 10:45
  • Autor:Iveta Pospíšilová/redakčne skrátené

NOVÁ LEHOTA – Ráno, 1. máj. Idem klasicky zavolať jednu zo svojich mačiek, ktorá zvykne spávať v mačacom dome – bývalej garáži – na raňajky. Nachádzam šokujúce prekvapenie. Za plotom na mojej strane leží stuhnutá mladá mačička, ktorá nebola ani myšiarka ani vtáčkárka a ani mimoriadna tuláčka. Už ju obletuje hmyz.

Je iba pred siedmou ráno, smrť podľa veterinárky nastala asi pred tromi hodinami. Obzerám telíčko, pes to nebol. Hmatom som zistila, že ju skolil brok. Ako sa vyjadril skúsený poľovník, nie zo vzduchovky, ale brokovnice. A tú nemožno používať kedykoľvek. Len na športový účel alebo počas poľovačky. Ak niekto úmyselne zabíja zvieratá, platí naňho zákon o týraní zvierat. Ak strieľa počas poľovačky alebo pytliactva do čohokoľvek, čo sa pohne v lese alebo tme, riskuje, že raz zastrelí skauta alebo turistu na nočnom pochode.

Žiaľ, nie je to prvá moja mačka, ktorá sa znepáčila niektorému spoluobčanovi. V roku 2009 a 2010 vystrelili oko dvom a ďalšie dve postrelili. O počte tých, ktoré zmizli a nikdy som ich nenašla, ani nehovorím. Pritom mám mačky sterilizované a veterinárne ošetrované. Chápem, ak za smrťou zvieraťa stojí iné zviera, taký je zákon prírody. Ak pravdaže, nehuckáte svojho psa na cudzieho menšieho alebo na mačku.

Iveta Pospíšilová opakovane prichádza o svoje mačky. Tú poslednú niekto zastrelil.

Od 1. apríla 2012 platí novelizácia Zákona o poľovníctve, ktorá zakazuje odstrel mačiek v extraviláne, a teda prakticky kdekoľvek. Brokovnicu majú v Novej Lehote, v legálnej či ilegálnej držbe, takmer v každom dome. Mimochodom, dane platím práve v Novej Lehote a okrese Nové Mesto nad Váhom, a nie kdesi v Bratislave, odkiaľ som sa prisťahovala a kde platia dane všetci naši chalupári. Žiadam tak veľa, ak za to chcem aspoň pocit bezpečia pre seba a pre svoje zvieratá?

Je mi ľúto hyen, ktorí si svoju prevahu samcov musia dokazovať na bezbrannom zvierati. Ako sa hovorí a ako ukazuje aj sám život, vlastné skutky raz dobehnú každého.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela