Chránená dielňa mu dáva pocit užitočnosti, no berie rodinu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. mája 2012, 15:08
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – Chránená dielňa dáva šancu uplatniť sa a mať pocit užitočnosti dlhodobo nezamestnaným ľuďom, ktorí majú síce chuť pracovať, ale ostatné firmy ich nechcú pre ich hendikep. Slovenské zákony sú nastavené v tejto oblasti veľmi dobre.

Existuje finančná podpora zo strany štátu, ktorý napríklad prispieva na mzdu alebo na nákup zariadenia v chránenej dielni na zriadenie pracovného miesta pre nezamestnaného pracovníka so "Zmenenou pracovnou schopnosťou" (ďalej ZPS).  Zriaďovateľ chránenej dielne má povinnosť na danom pracovnom mieste zamestnávať dva až tri roky občana so ZPS. Okrem toho dostáva zamestnávateľ aj podporu prevádzkových nákladov, ktorá je úmerná výške postihnutia prijatého pracovníka.
((myvideo:1))
„Keď zaplatím človeku, ktorý má polovičný invalidný dôchodok, minimálnu mzdu 166 eur a k tomu prirátam odvody, už som na cifre 215. A to ešte nemám zaplatené nájomné, účtovníctvo a množstvo iných vecí spojených s prevádzkou chránenej dielne,“ vysvetľoval zriaďovateľ piešťanskej dielne Richard Kopún.
„Nemôžeme čakať, že štát ‘prikryje‘ všetky náklady na prevádzku chránenej dielne. Pomáha nám nie malou sumou, ale na prevádzku si musíme zarobiť aj my tými smiešne malými sumami, čo fakturujeme klientovi za dodanú prácu. Ale i za túto slabo platenú prácu sme firme veľmi vďačný“. No pozor! Chránená dielňa je zároveň pod drobnohľadom kontroly štátu. To preto, aby nedošlo k zneužívaniu dotácií.
Minulý týždeň si ľudia z chránenej dielne vyšli aj na výlet loďou do Viedne. Pozrite si fotogalériu.

Tejto téme sa venujeme v Piešťanskom týždni 18, ktorý vyšiel v pondelok 30. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav