Kniha týždňa: Sila prítomného okamihu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. apríla 2012, 09:03
  • Autor:mg

Zorientovať sa v množstve ponúkaných titulov súčasného knižného trhu je niekedy veľmi náročné. V spolupráci s kníhkupectvom Bene Libri vám pomôžeme vybrať si ten najzaujímavejší v rubrike Kniha týždňa. Dávam do pozornosti obsahom vzácnu knihu, ktorá sa zrazu stála vyhľadávanou medzi mladými ľuďmi. Dokonca oslovila aj takých, ktorí nie sú žiadnymi veľkými čitateľmi, skôr naopak. Je to kniha od Eckharta Tolleho Sila prítomného okamihu. Vydalo vydavateľstvo Eastone Books, 2010.

Prečo táto kniha a práve teraz, veď to nie je žiadna knižná novinka? Tu je odpoveď.

Pred časom ma prekvapil textami svojich piesní jeden známy predstaviteľ hip – hopu. No, povedala som si, ten Majk Spirit „má načítané“ a to dobré veci. Môže posúvať skvelé a zmysluplné myšlienky ďalej a práve do sŕdc a hláv, kde by sa tak ľahko nedostali. Tak sa mu to podarilo aj s myšlienkami knihy Eckharta Tolleho. „Verím v lásku, verím v silu, v moc prítomného okamihu“.

Nuž rešpekt pred Majkom Spiritom.

Kniha Sila prítomného okamihu je fenomén, o ktorom sa rozpráva už od jej prvého vydania. Dnes je svetovým bestsellerom, hoci ju autor nepísal s úmyslom nadchnúť davy, ale podeliť sa s ľuďmi o svoje poznanie. Patrí k vzácnym knihám, ktoré majú moc radikálne zmeniť život čitateľa k lepšiemu.

Eckhart Tolle je súčasný duchovný učiteľ, ktorý sa neprikláňa k nijakému konkrétnemu náboženstvu alebo duchovnej tradícii. Píše s nadčasovou a nekomplikovanou jasnosťou starých duchovných majstrov a odovzdáva jednoduchý a pritom hlboký odkaz: Najpriamejšia cesta ku šťastiu a spokojnosti je schopnosť naplno žiť v prítomnosti. Jeho jasné posolstvo a presvedčivé slová objasňujú filozofiu, ktorej paralely nachádzame v budhizme. Tajomstvo spočíva v uvedomení si skutočnosti, že naše ego sa upína na minulosť (hoci sa už nedá zmeniť) a budúcnosť (hoci ju nemôžeme poznať). Pochopenie, že jediná skutočná realita je prítomný okamih, umožňuje zbaviť sa neplodného pripútania k predstavám a naplno prijať život.

A tak v tomto prípade je jedno, či počúvame hip – hop, trip – hop, punk, rock, ska, metal… Ku ktorej subkultúre sa viac či menej prikláňame, ktoré náboženstvo nás oslovuje. Podstatné je to, čo nás posúva ďalej a robí lepšími.

Uvedený knižný titul si môžete zakúpiť v Kníhkupectve v centre mesta, Winterova 31(bývalý Mliečny bar), 921 01 Piešťany.  Tel: 033/7730541, www.tklibri.com
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav