Nelegálne postrelená sova a myšiak bojujú o život

  • Spravodajstvo
  • 27. apríla 2012, 15:58
  • Autor:sita

RATNOVCE – Do rehabilitačnej stanice pre zranené živočíchy v Ratnovciach priviezli sovu myšiarku ušatú a myšiaka lesného so závažným strelným poranením. Oba jedince bojujú o život a ak sa im podarí tento boj vyhrať, pravdepodobne sa už nikdy nevrátia do voľnej prírody.

"Nelegálna činnosť, v dôsledku ktorej dochádza k úhynu, či závažným poraneniam živočíchov, dokáže napáchať nenapraviteľné škody, pričom najčastejšie sa stretávame s nelegálnymi zástrelmi, či vykladaním otrávených návnad, ale aj odchytom do pascí, či vykrádaním hniezd," uviedla Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Aj v dôsledku takýchto nelegálnych aktivít sa mnohé druhy na Slovensku ocitli na pokraji vyhynutia. 

Dôvodov, prečo ľudia ubližujú vtákom, ale aj iným živočíchom, môže byť niekoľko. Najčastejšie je to však podľa Deutschovej nenávisť, plynúca z nedostatku základných vedomostí o biológii prenasledovaných druhov, prípadne z intolerancie. "Posledné dva prípady, kedy došlo k postreleniu sovy myšiarky ušatej a myšiaka lesného, sú spolu s ďalšími tohoročnými prípadmi dôkazom, že tento druh nelegálnej činnosti predstavuje na našom území nanajvýš aktuálny problém," informovala Deutschová. RTG vyšetrenie preukázalo prítomnosť brokov v krídle a nohe v prípade myšiaka a prestrelenú kĺbovú hlavicu v prípade myšiarky. „Je veľmi pravdepodobné, že ak tieto úbohé zvieratá prežijú, ich osudom bude doživotné väzenie, prípadne budú utratené. Len málokedy sa podarí takéto závažné poranenia vyliečiť a vypustiť živočíchy späť do voľnej prírody. Naša organizácia pripravuje v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia, Prezídiom Policajného zboru a ďalšími organizáciami projekt, zameraný na boj s tzv. vtáčou kriminalitou," uzatvorila Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

Podobné články: Orly pri Veľkých Kostoľanoch zrejme niekto opäť otrávil
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel