Dušan Dušek: „Čitateľ dostáva do rúk len moje stroskotanie.“

  • Nezaradené
  • 27. apríla 2012, 08:15
  • Autor:Ján Karásek

PIEŠŤANY – Detstvo pokladá za raj, z ktorého sme odišli príliš skoro. Prežil ho v kúpeľnom meste. Stal sa maturitnou otázkou a súčasťou povinného čítania, ktoré by najradšej premenoval na zakázané čítanie. Vyhýba sa grázlom na ulici a bicyklisti podľa neho komunikujú s vetrom. O tom všetkom, ale i o svetielkach zohrievajúcu dušu, smiechu, kúpalisku Eva a osobnom stroskotaní sa Piešťanský týždeň zhováral so spisovateľom, scenáristom, pedagógom a básnikom DUŠANOM DUŠEKOM.

Prostredím vašej predposlednej knihy – Zima na ruky – sú Piešťany. Vraciate sa do detstva. Je to určené vekom, skúsenosťou, že sa v tomto časopriestore objavuje častejšie?

Niet dňa, aby som si nespomenul na toto mesto. Čím som starší, tým viac sa vraciam k veciam, ktoré si pamätám. To som zažil pri mame, ktorá si presne pamätala dátum svojej svadby, ale nevedela si spomenúť, čo sa stalo včera. Pomaly do toho veku prichádzam a staropamäte fungujú. Sú vynárajúcimi sa svetielkami – kamaráti, kamarátky, situácie. Mne tieto svetielka zohrievajú dušu, aby som bol taký patetický.

Nie je to skreslený pohľad?

Samozrejme, lebo vypadávajú negatíva. Jednak moji blízki drahí, ktorých som mal, žili. Dnes polovica z nich sú mŕtvi. Ale spomienky sú stále živé, vidím môjho otca, brata, mamu. To je asi princíp toho, prečo sa vraciame. Do času, keď nám bolo krásne na svete.

Vaša tvorba je presiaknutá láskavosťou, nehou. Ste taký aj v skutočnosti?

Toto mi občas ľudia hovoria – ty si taký dobrý človek. Ja si to nemyslím. Dobrý – nedobrý. Jediné, čo viem – vyhýbam sa ľuďom, ktorých nemám rád. To je celé. Som ochotný prejsť na druhú stranu ulice, keď okolo ide nejaký gauner, a tváriť sa, že ho nevidím. Naopak, keď prichádza kamarát, teším sa. Rád sa smejem, keď hovorí niečo pekné. To sa nedá povedať o grázloch.

A kedy ste zlý vy?

To by mali posúdiť iní. Dokážem sa nahnevať pri maličkostiach. Som cholerik, rýchlo sa naštvem a vzápätí to vyšumí. Aj vo vzťahu s mojou ženou nemáme nič také, čo by sme sa vadili. Občas. Ale to sú také chvíľkové veci, vzápätí si uvedomím, že to nemá zmysel. Nestojím o to. Programovo.

Kedy máte „špatný“ deň?

Keď pol dňa sedím nad papierom a nenapíšem nič. Ale to je normálna súčasť toho, čo človek robí. Už zo skúsenosti viem, že keď robotu neopustíte, tak sa to pohne a posunie sa ďalej. Jednoducho, sú dni pekné a dni špatné.

Pokračovanie rozhovoru vám prinesieme na webe Piešťanského týždňa v najbližších dňoch. Celý rozhovor nájdete v Piešťanskom týždni 17.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava