Ľubomír Váry bielu paličku používať nemusí

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. apríla 2012, 08:36
  • Autor:IP

PIEŠŤANY – On si nevie bez nej predstaviť ani jeden deň. Ona je jeho očami, jeho sprievodcom a strážcom. Títo dvaja majú v roku jeden spoločný a vyhradený, medzinárodný deň – 25. apríl. Vtedy mnohí oslavujú Medzinárodný deň vodiacich psov. V Piešťanoch žije a pracuje nevidiaci učiteľ Ľubomír Váry, ktorému zrak nahrádza jeho neoddeliteľná spoločníčka, labradorka Lady.

„Lady bola moja druhá. Predtým som mal vlčiačku Chyldu. S ňou som bol od roku 1999. Pred troma rokmi ku mne prišla Lady. Na začiatku, keď do bytu prišiel pes, museli sme meniť mnoho vecí. Ide o hygienu, ale aj starostlivosť a obrovskú zodpovednosť za psa,“ povedal Ľubomír Váry. 

S Chyldou sa rozlúčil pred niekoľkými rokmi. Posledné chvíle strávila v opatere Hany Baranovičovej. „Nebol som tam, pri úplnom konci. Keď vám niekto takýto blízky odchádza, je to veľmi smutná záležitosť. Niekto mi hovoril, že človek dokáže smútiť za psom viac ako za človekom. Neveril som až dovtedy, kým som to sám nezažil. Psíka si tiež treba vedieť uctiť, myslím, že ostatky dať do kafilérie by bol barbarský čin,“ vyznal sa Ľ. Váry. 

Medzinárodný deň vodiacich psov sa oslavuje v spolupráci s Medzinárodnou federáciou cvičiteľov vodiacich psov (IGDF) od roku 2002. Deň je určený na oslavu skvelej práce slepeckých psov na celom svete, vďaka ktorým môžu nevidiaci a slabozrakí bezpečne a nezávisle cestovať. Na Slovensku sa vodiaci pes považuje za kompenzačnú pomôcku, ktorú nevidiaci dostáva od zdravotnej poisťovne.

O životnej púti Ľubomíra Váryho a Chyldy sa dočítate v Piešťanskom týždni 17.



Mohlo by vás zaujímať: Pozrite sa: V triede Ľubomíra Váryho Váryho psík Lady si na koncerte zdriemol Obstála biela palica pred vodičmi?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav