Svedkovia potvrdili rasistické vyhrážky na adresu bielych

  • Spravodajstvo
  • 23. apríla 2012, 13:10
  • Autor:sita

PIEŠŤANY – Rasistické pokriky zo strany Rómov na adresu bielych na minuloročných Cibuľových slávnostiach v Maduniciach potvrdili dnes (23. apríla) na súde viacerí svedkovia. Na Okresnom súde v Piešťanoch svedčili v prípade konfliktu v madunickom amfiteátri, ktorý neskôr vyvrcholil smrťou 63-ročného Andreja Poláka. Zo zabitia, výtržníctva a podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti sú obžalovaní František B. a Peter H. z Maduníc, ktorým hrozí až dvanásť rokov väzenia.

Niektorí svedkovia potvrdili vyhrážky zo strany Rómov, že zlikvidujú všetkých bielych a ukážu im, kto je v Maduniciach pánom. Konkrétne osoby, ktoré to mali vykrikovať, však už väčšinou nedokázali pomenovať. Zhodli sa však v tom, že skupina Rómov prišla po prvom konflikte do amfiteátra vyzbrojená drevenými palicami. Po vypočutí svedkov a prečítaní výpovedí z prípravného konania predsedníčka senátu pojednávanie odročila na polovicu mája. 

Obžalovaní už na prvom pojednávaní rasový motív svojho konania odmietli s vysvetlením, že majú bielu pleť a slovenskú národnosť. Napadnutie Poláka nepopreli, František B. sa priznal, že ho udrel prvý, potom mal v bitke pokračovať Peter H. Na prvom hlavnom pojednávaní sa obaja obžalovaní, ktorých v Maduniciach považujú za Rómov, pozostalým ospravedlnili. 

Andreja Poláka napadli 21. augusta minulého roku v Maduniciach, po bitke utrpel ťažké zranenia, na následky ktorých o niekoľko dní v nemocnici zomrel. Obecné zastupiteľstvo v Maduniciach po tejto udalosti rozhodlo o zriadení obecnej polície. Podľa jej náčelníka Štefana Kessla v týchto dňoch prebieha výberové konanie na dvoch policajtov, ktorí sa spolu s ním budú starať o bezpečnosť obyvateľov obce.

Tejto téme sa podrobne venujeme v Piešťanskom týždni 17, ktorý vychádza 24. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj