Starostovia z okolia Jaslovských Bohuníc žiadajú zmeny zákonov

  • Spravodajstvo
  • 12. apríla 2012, 12:35
  • Autor:Sita

PIEŠŤANY/MADUNICE – Zmeny viacerých zákonov bude presadzovať Združenie miest a obcí jadrového regiónu Jaslovské Bohunice, ktoré združuje 176 obcí. Starostom najviac prekáža novela zákona o miestnych daniach. Tá by podľa predsedníčky združenia Aleny Jelušovej mala od 1. decembra tohto roka obrať obce o značnú časť príjmov, čo dostávajú z daní z nehnuteľností. Dôvodom je podmienka najmenej piatich percent daňových subjektov v samostatne zdaňovanej časti územia obce, ktorá mnohým z nich neumožňuje špeciálne zdanenie priemyselných stavieb, vrátane jadrových elektrární.

Združenie bude iniciovať aj prijatie samostatného zákona o zodpovednosti za jadrové škody, ktorý by mal byť poistkou pre obyvateľov z jadrových lokalít v prípade mimoriadnych udalostí. Obciam z okolia Jaslovských Bohuníc chýba aj zákon o jadrových odpadoch. "Pripomínam, že sú to jediné odpady, ktoré nie sú spoplatnené, pritom majú vysoký stupeň rizikovosti a negatívny vplyv na územie,“ povedala Jelušová na sneme združenia. Podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová sľúbila delegátom snemu, že vláda bude s nimi viesť dialóg. "Viem o tejto problematike, mnohé som si dala vysvetliť, vypočula som si všetky strany, myslím si, že nájdeme riešenie,“ skonštatovala Zmajkovičová. Zmenami v legislatíve podmieňuje Združenie miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice aj zmenu terajšieho negatívneho stanoviska k zámeru vybudovať v Jaslovských Bohuniciach Integrálny sklad rádioaktívnych odpadov.

Na dnešnom 22. sneme združenia v Maduniciach sa zúčastnili zástupcovia obcí z tridsaťkilometrového pásma od jadrových elektrární v Jaslovských Bohuniciach.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana