E. M. Photography: DIY – Bokeh

  • Blogy
  • 7. apríla 2012, 10:00
  • Autor:švaco

Piešťanci Erik „Eriino“ Ďuriš a Marek „Švaco“ Švančara sa rozhodli zužitkovať svoje niekoľkoročné skúsenosti z oblasti fotografie a v roku 2009 založili projekt E.M.Photography (Erik.Marek.Photography), v rámci ktorého ponúkajú začínajúcim i skúsenejším fotografom cenné rady pri vytváraní kreatívnych fotografií. Na webe Piešťanského týždňa vám budú prinášať v jednotlivých epizódach nielen rady, ale i rozhovory so zaujímavými ľuďmi z oblasti fotografie či rôzne fotoreporty. V 13. epizóde ste sa dozvedeli, že bokeh si môžete vyrobiť aj sami. V tomto článku sa dočítate ako na to.

Budeme potrebovať :



– vhodný objektív s “veľkou” dierou ( f1.8 a nižšie clonové čísla )

– čierny papier

– nožnice, orezávač

– ceruzku/fixku

Tak poďme nato! Celá výroba trvá tak päť minút a cenovo vyjde do troch eur.



1/ Z papiera si vystrihneme obdĺžnik/štvorec väčší, ako je predný člen objektívu, čiže taký, aby nám prekrýval prednú čočku. Druhou možnosťou je obkresliť si filter a vystrihnúť kruh, ktorý vložíme do filtra.

2/ Takže máme vystrihnutý zvolený tvar, určíme si približne stred útvaru. Ak vieme dobre ovládať ceruzku môžeme priamo nakresliť na našu “šablónu” požadovaný tvar bokehu. Keďže nie som zručný kreslič, otvoril som si grafický program a za desať sekúnd som vytlačil  tvar hviezdy (tu nastáva problém vo veľkosti,  keď si vyrežeme príliš malý tvar, budeme  na fotke mať výraznú vinetáciu a citeľne nám už cez pohľad hľadáčika uberie svetlo, alebo si spravíme tvar priveľký, a  tak vlastne žiadny efekt nedocielime). Ja som zvolil prvú možnosť. Veľkosť je pre každý objektív špecifická. Ja som na 50mm f1.8 spravil veľkosť diery o niečo menšiu, ako je predná čočka, každopádne treba skúsiť, čo vám bude vyhovovať najlepšie. Keď sa mi podarilo prekresliť hviezdu na šablónu, stačilo ju už len vyrezať.

3/ Následne  stačí šablónu priložiť pred objektív a pustiť sa do fotenia 🙂 . Na prichytenie šablóny k objektívu som použil lepiacu gumu (dostanete v papiernictve). Ľudia, ktorí sa rozhodili spraviť si bokeh do filtra, to majú jednoduchšie, stačí našróbovať. Veľmi zaujímavý nápad je použiť držiak na cokin systém, ako spravil Mark. Tento nápad s držiakom je určíte najlepší pre človeka, ktorý by chcel vlastný bokeh používať častejšie, alebo pre človeka, čo už takýto držiak má.

4/ Nakoniec by som dodal, že namiesto čierneho papiera môžeme použiť aj priesvitnú fóliu, ktorá nemôže byť poškriabaná a ani iným spôsobom znehodnotená. Takúto fóliu zamaľujeme čiernou fixkou, a tým si vytvoríme bokeh (časti, cez ktoré bude presvitať svetlo, budú náš bokeh). Tento spôsob je jednoduchší v tom, že nemusíme  nič vyrezávať, ale na druhej strane, ak bude naša fólia poškriabaná, tak kvalita fotky pôjde dole. Niektoré firmy dokonca dôkazu váš vlastný návrh vyrezať rovno na fóliu.

V reálnej situácii si viem tento vlastný bokeh predstaviť pri fotení páriku alebo svadobných portrétov, kde by bokeh tvorili srdiečka, alebo pri fotení detí…

Celý fotopostup nájdete na stránke emphotography.eu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava