Zubry z Topoľčianok behajú aj po Poľsku

  • Cestovanie
  • 5. apríla 2012, 17:46
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do Topoľčianok.

Aj keď sa všeobecne hovorí o zubrej obore v Topoľčiankach, nie je to celkom tak. Správne sa má uvádzať, že zvernica leží pri obci Lovce, ktorá je od Topoľčianok vzdialená necelých desať kilometrov. Zvernicu založili v roku 1958 s cieľom zachrániť zubra hôrneho pred vyhynutím. V čase jej založenia totiž žilo na celom svete len 150 jedincov tohto druhu.

Zubor je statné zviera. Tento najväčší európsky cicavec dosahuje dĺžku 2,7 a výšku 1,9 metra. Býk môže dosiahnuť hmotnosť až 1500 kg. Z celkovej rozlohy zvernice 140 ha tvorí vlastnú chovateľskú časť územie veľké len 27 ha. Zvyšnú časť tvorí ochranné pásmo obohnané pletivom, ktoré podľa odborného personálu zvernice približne raz ročne splní svoj účel. Chovateľský areál so štyrmi oddeleniami je dimenzovaný na chov dvanásť zubrov. Zubry žijú striedavo vo všetkých častiach. Za približne polstoročie tu odchovali celkove 150 jedincov, ktoré sa dostali do rozličných zoologických záhrad, parkov a súkromných chovov. V roku 2004 sa zvernica v spolupráci s Národným parkom Poloniny spolupodieľala na projekte vypustenia zubrov do voľnej prírody národného parku, nachádzajúceho sa v severovýchodnom cípe Slovenska. Do prírody bolo vypustených päť zubrov. Tieto jedince vytvárajú spolu so zubrami z poľskej strany Polonín unikátny projekt života zubra vo voľnej prírode. Podľa medzinárodnej dohody dostávajú zubry narodené na Slovensku mená začínajúce sa slabikou Si. Obora takto vychováva svojho Sivka, Sibírku, Silana či Silva. V súčasnosti počet zubrov chovaných v zajatí prekročil kritickú hranicu pre zachovanie druhu. Zubra vyradili z červenej knihy ohrozených druhov a vyhlásili za chránený živočíšny druh.

Zubriu zvernicu od jej založenia obhospodaruje Lesný závod Topoľčianky. Najvhodnejšia doba návštevy je čas, keď zvieratá prichádzajú na kŕmenie – ráno o ôsmej a popoludní o jednej hodine. Obora je pre návštevníkov otvorená celoročne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj