Menej poslancov znamená väčšiu zodpovednosť

  • Spravodajstvo
  • 5. apríla 2012, 17:51
  • Autor:(IP)

PIEŠŤANY – Líder Smeru by chcel presadiť zníženie počtu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky zo stopäťdesiat na rovnú stovku. Róbert Fico sa koncom marca vyjadril, že uvažuje o zmene volebného systému a pokiaľ by sa dohodol s opozičnými partnermi, pristúpil by k tomuto kroku. Piešťanský týždeň sa spýtal niekoľkých zástupcov z radov poslancov, či by hlasovali za pri zoštíhlení piešťanského parlamentu.

Mestský parlament v Piešťanoch má dvadsaťpäť členov. Podľa Zákona o obecnom zriadení je to horná hranica pri určovaní celkového počtu poslaneckých kresiel v zastupiteľstve. Zákon hovorí, že mestá s počtom obyvateľov od 20 001 do 50 000 môžu mať od 19 do 25 poslancov v zastupiteľstve. Pri mestách do 100 000 obyvateľov je to od 25 do 31 poslancov.

„Pamätám si obdobie, kedy v zastupiteľstve bolo 33 poslancov, to sa znížilo na dnešný počet. Myslím si, že by to mohlo klesnúť maximálne na 21 členov, ale už menej by som nešla,“ povedala Mária Beňová (SMER-SD). Poslankyňa za SDKÚ-DS Jana Bartošová si myslí, že v malých mestských či obecných parlamentoch nie je výhodou nízky počet členov: „V našom zastupiteľstve by zníženie nejako vážne neovplyvnilo mestský rozpočet. Myslím si, že tento počet by mohol zostať, je to optimálne rozloženie.“

Nezávislá poslankyňa Eliška Gocká považuje možné zoštíhlenie piešťanského parlamentu za praktickú myšlienku: „Pravdepodobne, keby sa za každý volebný obvod počet znížil počet o jedného, nič by sa nestalo. Ušetrili by sme financie a zodpovednosť jednotlivých poslancov by sa zvýšila. To by sa odzrkadlilo na rozhodovaní v zásadných otázkach.“ Pokiaľ by malo prísť k zníženiu počtu poslaneckých stoličiek v mestskom zastupiteľstve, o tom môžu poslanci rozhodnúť až k budúcim voľbám v roku 2013.           

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav