Labute bývajú verné aj 50 rokov

  • Spravodajstvo
  • 4. apríla 2012, 10:01
  • Autor:(vd)

PIEŠŤANY – Milostný tanec pôvabných vtákov – labutí v týchto dňoch krášli nielen hladinu Váhu, ale spozorovať ho môžete aj v tichu iných vodných plôch v okolí Piešťan. Labuť sa zamilováva skôr ako človek. Stačí, keď má v „občianke“ dosiahnutý vek dva, tri roky. To je čas, keď si intenzívne hľadá svoju životnú lásku. Ak ju nájde, prežije s ňou v ideálnom prípade až 50 rokov. Ak sa ale jej partner pominie, rýchlo si nájde druhého.

Labuť hniezdi iba jediný raz v roku. Do hniezda uvitého z rozličných konárov, prútia, či trstín znesie zvyčajne päť až osem zelenkavobielych vajec, na ktorých sedí samička 36 dní.  Hniezdo stavajú labutí manželia vo vzájomnej spolupráci. Samček zobákom vytrháva trstinu aj konáriky a podáva ich samičke. Ona si ho uvije sama. Vie, že ak by si ho postavila zle, nebude sa jej sedieť v hniezde pohodlne a bezpečne. Mimochodom, ani jedna labuť si asi ešte nikdy nepostavila zlé hniezdo… Kým mama sedí na vajíčkach, budúci tatino zúrivo chráni pokoj hniezdiska. Ak sa k nemu priblíži votrelec, z krásneho vtáka sa stáva bojovník – nadvihne krídla, naježí perie, natiahne krk a prehne ho dozadu, a pláva ako o preteky proti narušiteľovi teritória. Veľmi dobre si uvedomuje, že chráni jediné svoje potomstvo v aktuálnom roku. 

Dospelá labuť sa o svoje „labutienky“ stará asi štyri mesiace a s potešením pozoruje, ako sa jej škaredé fľakaté káčatká menia na vznešené nádherné snehobiele vtáky. Ich obživou v prírode sú vodné rastliny a riasy, traviny, a všelijaké zrnká. Nemali by sme ich veľmi prikrmovať, oni si svoju potravu nájdu samé. Mimochodom, videli ste už letieť labute? Rozpätie ich krídel je až dva metre. Škoda len, že mnohé z nich hynú po zásahu elektrickým prúdom na poli pri Drahovciach, kde sa chodia pásť na prelome zimy a jari, pretože tu je jediná zelená potrava, ku ktorej sa tieto krásne vtáky dostanú.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek