Trnavská katedrála je po desiatich rokoch bez lešenia

  • Spravodajstvo
  • 3. apríla 2012, 10:53
  • Autor:sita

TRNAVA – Katedrála sv. Jána Krstiteľa v Trnave je po desiatich rokoch opäť bez lešenia. Komplexné reštaurovanie jej výtvarnej výzdoby, ktorému predchádzal detailný výskum, bolo úspešne zavŕšené pod odborným vedením reštaurátora Vladislava Plekanca.

Katedrála je už od 17. storočia centrom duchovného života pre obyvateľov Trnavy a okolia. Okrem duchovného poslania prezentuje aj umenie, pod ktorým sú podpísaní významní svetoví sochári a maliari. Bohatú štukovú výzdobu klenby kostola vytvorila dielňa renomovaného talianskeho sochára Pietra Antonia Contiho a maliarsku freskovú výzdobu vytvorili rakúski majstri Carl Ritz a Franz Iohannes Graffenstein. Neúprosný čas neobišiel ani ich prácu, no päťročná intenzívna reštaurátorská práca navrátila krásu štukovej a maliarskej výzdobe. 

V krátkom čase boli kompletne zreštaurované severná a južná stena svätyne katedrály, čím sa veriacim a návštevníkom ponúka jedinečný autentický obraz na najposvätnejšiu časť chrámu. "Celé jedno desaťročie sprevádzal veriacich, odbornú verejnosť a návštevníkov pohľad na posuvné oceľové lešenie, postavené nad korunnou rímsou, ktoré používal reštaurátorský kolektív počas svojej práce. Toto až dvadsať ton vážiace posuvné lešenie bolo pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami rozobraté a odvezené z kostola. Tohtoročné veľkonočné sviatky si tak všetci veriaci môžu katedrálu prezrieť v celej svojej nádhere,“ skonštatoval Plekanec. Ten, kto sa do katedrály nedostane osobne, môže podľa hovorkyne Arcibiskupského úradu v Trnave Lucie Drábikovej od Zeleného štvrtka sledovať slávenie veľkonočných obradov prostredníctvom Arcidiecéznej internetovej televízie na tv.abu.sk. 

Reštaurovanie katedrály bude po veľkonočných sviatkoch pokračovať obnovou južnej steny hlavnej lode kostola, pričom celkové ukončenie prác je plánované na december 2013.

Mohlo by vás zaujímať:
Kostol preveril fotografa – zostal pokornejší a skromnejší
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek