V Trnave si pripomenuli 67. výročie oslobodenia mesta

  • Spravodajstvo
  • 30. marca 2012, 15:14
  • Autor:sita

TRNAVA – Výročie oslobodenia Trnavy si dnes položením vencov k Pomníku osloboditeľov pripomenuli predstavitelia mesta, samosprávneho kraja a ďalších inštitúcií. Trnavu oslobodili sovietske vojská počas veľkonočnej nedele 1. apríla 1945.

Rozhodujúcu úlohu pritom zohrali vojaci 1. jazdecko-mechanizovanej skupiny generálporučíka Issu Alexandroviča Plijeva. Prvého apríla popoludní vyhnali z Trnavy zvyšky ustupujúcich vojsk hitlerovského Nemecka a mesto oslobodili. ,,Už od 10. hodiny sa zosilnilo bombardovanie, ktoré trvalo až do 14. hodiny popoludní. Nemecké vojsko bezhlavo ustupovalo z mesta. Iba tankové skupiny sa ešte ako tak držali v poriadku, no nie nadlho. Ruská jazda, ktorá prenasledovala Nemcov, útokom napádala všetky ustupujúce jednotky a po krátkom, ale rozhodujúcom boji, bola Trnava oslobodená,“ píše sa o tejto udalosti v kronike mesta.

Predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Trnave Jozef Petráš na dnešnej spomienke uviedol, že sovietske vojská postupovali ohľaduplne, vďaka čomu neprišiel o život ani jeden civilný obyvateľ mesta a podarilo sa uchrániť aj jeho historické jadro. ,,Napriek tomu oslobodenie okresu Trnava stálo veľa krvi a ľudských životov. Len pri oslobodzovaní Trnavy zahynulo 119 vojakov,“ povedal Petráš. Celkovo ich v oblasti trnavskej roviny prišlo o život až 550.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava