E.M. Photography: 13. epizóda – Night photoshoot

  • Blogy
  • 30. marca 2012, 13:52
  • Autor:

Piešťanci Erik „Eriino“ Ďuriš a Marek „Švaco“ Švančara sa rozhodli zužitkovať svoje niekoľkoročné skúsenosti z oblasti fotografie a v roku 2009 založili projekt E.M.Photography (Erik.Marek.Photography), v rámci ktorého ponúkajú začínajúcim i skúsenejším fotografom cenné rady pri vytváraní kreatívnych fotografií. Na webe Piešťanského týždňa vám budú prinášať v jednotlivých epizódach nielen rady, ale i rozhovory so zaujímavými ľuďmi z oblasti fotografie či rôzne fotoreporty. V trinástej epizóde sa so Švacom a Eriinom pozrieme, ako sa fotia v noci portréty…

Pripravili sme pre vás ďalšiu epizódu, v ktorej sme sa zamerali na nočné fotenie portrétov s využitím nočného osvetlenia na vytvorenie zaujímavého bokehu. Miest na fotenie je naozaj mnoho, stačí využiť svoju fantáziu pri večernej prechádzke mestom.

Ak je na ulici dostatok svetla, môžete skúsiť automatické ostrenie. V našom prípade sme využili živý náhľad (live view) a manuálne ostrenie s použitím statívu, kedže sme fotili veľmi často na clonách do f 2,0. Hĺbka ostrosti je v takomto prípade veľmi malá a ostrenie pri malom množstve svetla obtiažnejšie. Dobré je, pokiaľ máte poruke kamaráta, ktorý vám zasvieti na model a vy si môžete zaostriť. Pokiaľ ste len vo dvojici, stačí, ak model na seba zasvieti napríklad telefónom. Pred fotením je dobre dať dole UV filter – v prípade, ak máte lacnejší, ktorý nemá antireflexné vrstvy, aby sa vám zbytočne nevytvárali odlesky.

Na fotenie sme využili dva blesky. Jeden z boku cez dáždnik a druhý odzadu s farebným filtrom na vlasy, ktorý nám bude vytvárať mierne protisvetlo a dotvárať atmosféru na fotke. Akú farbu filtra si kto zvolí a či filter využije je každého vec vkusu. Využiť sa dajú  všetky možné osvetlenia v meste, ako lampy, rôzne svietiace reklamy, výklady obchodov, cez idúce autá a podobne, fantázii sa medze nekladú. Ak vám toto všetko nestačí, môžete si pomôcť sami a pridáť do fotky niečo ďalšie, my sme použili prskavky. Taktiež sa dá využiť napríklad dym z cigariet, ktorý nám spraví fotku zas o niečo zaujímavejšiu. Zaleží už len na vašej kreativite.



Viac o fotení nájdete na stránke Švaca a Eriina – EM Photography.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel