Bylinkárka radí: Čaj proti žltačke

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. marca 2012, 10:07
  • Autor:Anna Kopáčová

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Tentoraz vám poradí, ako si môžete pripraviť čaj proti žltačke.

Žltačka je zápal alebo infekcia pečene spôsobená vírusom, liekmi, alkoholom alebo inými toxínmi. Pri tomto ochorení aplikujeme bylinky s choleretickými účinkami. 

Čaj si pripravíme z nasledujúcich bylín: pestrec mariánsky 50 g, púpava 10 g, čakanka 10 g, horec 10 g, trezalka 10 g, puškvorec 10 g. Zmes dobre premiešame a jednu polievkovú lyžicu dáme večer do litra vody. 

Cez noc necháme lúhovať. Ráno privedieme do varu a varíme na miernom ohni päť minút. Lúhujeme desať minút a precedíme. 

Nápoj rozdelíme na štyri časti. Prvú užijeme ráno nalačno, druhú a tretiu časť počas dňa a štvrtú pred spaním. Byliny, ktoré sme precedili, nemusíme vyhodiť. Večer ich rozložíme na handričku, pokropíme horúcim ricínovým olejom. Priložíme na oblasť pečene a previažeme. Obklad máme celú noc.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín