Muž, ktorý do mesta priviezol prvé labute

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. marca 2012, 15:32
  • Autor:Ján Karásek

PIEŠŤANY – Málokto o ňom vie, že bol prvý, kto priviezol do kúpeľného mesta prvé labute. Päťdesiatdeväťročný Erich Kubica sa akosi nepotrebuje vystatovať svojimi úspechmi ani ako predseda zboru posudzovateľov SR, ani ako ornitológ. A málokto tuší, že existuje plemeno holuba piešťanský obor, ktorého v roku 2011 zaradili do zoznamu európskych plemien. E. Kubica bol posledným mohykánom, ktorý ich v Piešťanoch choval ešte minulý rok.

"Pred 37 rokmi som vojenčil v Plzni. Západné Čechy sú známe svojimi rybníkmi. Podarilo sa získať povolenie vtedajšej ornitologickej spoločnosti a sedem labutí som priviezol do Piešťan. Niekoľko labutí som dokonca poslal vlakom ako spešninu. Vedenie kúpeľov súhlasilo, aby som ich vypustil za Thermiu Palace na mŕtve rameno Váhu. Dovtedy tam nebolo nič, len husi z Banky, no tie pre bahno zakázali. Labute boli spočiatku veľkou atrakciou,“ nechváli sa cudzím perím vášnivý ornitológ.

Dnes už labute patria medzi ikony kúpeľného mesta. Ich „dovozca“ sa zasmeje pri otázke, či sú to potomkovia tých z vojenčiny. „Prilietajú k nám z Nemecka, Ruska i Poľska. Držia sa hlavne pod Kolonádovým mostom a prezimujú tu, lebo ich ľudia prikrmujú. Keď sú hladné, odlietajú sa pásť a kŕmia sa repkou letnou. A potom sa zabíjajú na elektrickom vedení.“ Predminulý týždeň na poli našiel deviatu obeť tohtoročnej zimy. Labute má spočítané do bodky – momentálne ich je v Piešťanoch osemdesiatšesť.

V aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa si môžete prečítať životný príbeh vášnivého ornitológa Ericha Kubicu, dozviete sa aj to, čím sú Piešťany Piešťany z ornitologického hľadiska jedinečné.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela