Kniha týždňa: Pouličný diviak (Peter Sorát)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. marca 2012, 08:57
  • Autor:mg

Zorientovať sa v množstve ponúkaných titulov súčasného knižného trhu je niekedy veľmi náročné. V spolupráci s kníhkupectvom Bene Libri vám pomôžeme vybrať si ten najzaujímavejší v rubrike Kniha týždňa. Tento týždeň dávame do pozornosti ojedinelú knižnú publikáciu Pouličný diviak (Zo života na ulici) od autora Petra Soráta. Vydalo TRIO Publishing 2012.

Daniel Hevier na nedávnom podujatí v Piešťanoch spomínal na stretnutie s bezdomovcom, ktorý už na prvý pohľad vyzeral ináč. Bol čistý, upravený, usmiaty a predával NotaBene. Zistil, že jeho nový priateľ Peter je rozhľadený, inteligentný človek so vzdelaním. Veľa číta, študuje, ale hlavne píše. Vytvára svoj vlastný časopis s názvom Pouličný diviak. Peter Sorát má tvorivý pobyt na ulici a jeho pracovňou je knižnica. Zaujalo ma hlavne, že Danier Hevier sa rozhodol pomôcť a za podpory viacerých slovenských spisovateľov vydať Pouličného diviaka knižne a dostať ho na pulty kníhkupectiev.

Nech sa páči, kniha už je na svete


Publikácia ma zaujala a začala baviť už od prvých riadkov. Autor síce nie je profesionálny spisovateľ, ale je skvelý pozorovateľ, rozprávač a vzdelaný človek. Všetky tieto  kvality sa mu podarilo zúročiť v knižke.

Za svoj život na ulici neobviňuje nikoho, nehľadá chyby na druhých. Z jeho prózy, ktorá miestami až mrazí, presvitá osobitný humor, bez ktorého by autor asi ťažko zvládol roky odriekania. Sorát realisticky vykresľuje, čím všetkým musí bezdomovec prejsť, kým si zabezpečí nevyhnutné životné potreby, ako sú strava, oblečenie a strecha nad hlavou. 

Držím palce a želám veľa šťastia!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava