Napriek hrozbám vypaľujú aj naďalej

  • Spravodajstvo
  • 19. marca 2012, 13:00
  • Autor:HaZZ/red

S príchodom jarných dní sa hasiči stretávajú so zvýšeným počtom požiarov trávnatých porastov, ktoré sú dôsledkom vypaľovania suchej trávy a zakladania ohňov v prírode nezodpovednými osobami. Počas víkendu preto vykonali v Trnavskom kraji hneď niekoľko kontrol. Aký bol výsledok?

V súvislosti s vypaľovaním trávy a suchých porastov uložili hasiči niekoľko symbolických pokút osobám, ktoré pri tejto nepovolenej činnosti prichytili. Ďalšie prípady budú riešené priestupkovým a rozkazným konaním. V pôsobnosti Okresného riaditeľstva HaZZ v Piešťanoch uložili v sobotu 17. marca jednu blokovú pokutu v sume 10 eur za zapálenie ohňa  v katastri Hlohovca. O pár hodín neskôr pristihli pri pálení trávy pri Šulekove neznámu osobu, ktorá sa im odmietla identifikovať. Preto privolali policajtov. Tesne pred ich príchodom však páchateľ priestupku utiekol. Policajti ho vypátrali na základe fotografie a bolo voči nemu začaté priestupkové konanie. Ide však len o nepatrné číslo v rámci Trnavského kraja.

Za prvé dva mesiace tohto roku hasiči zaznamenali 24 prípadov vypaľovania tráv a suchých porastov. Ich počet rapídne narástol v marci. Len za uplynulý týždeň podnikli hasiči zo sto výjazdov až 63 k požiarom trávnatých porastov.  "Vo štvrtok 15. marca sme zaznamenali 22 prípadov prípadov vypaľovania suchých tráv a porastov," uviedol hovorca trnavských hasičov Ivan Peťko.

Nezodpovední ľudia si pri zakladaní ohňa pritom neuvedomujú, že následkom vypaľovania suchých porastov hrozí veľké nebezpečenstvo rozšírenia požiaru na susedné objekty, napr. hospodárske budovy, stohy slamy, lesné porasty a bohužiaľ, v tomto roku aj na cenné kultúrne pamiatky, pri ktorých nielenže vznikajú veľké materiálne škody, ale sú ohrozené aj ľudské životy. 

O výjazdoch piešťanských hasičoch k požiarom tohto typu prinesieme bližšie informácie v pripravovanom vydaní Piešťanského týždňa. 

Zákon o ochrane pred požiarmi zakazuje fyzickej osobe vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov a zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu. Podľa § 61 ods. 4 písm. f) zákona o ochrane pred požiarmi môže okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru fyzickej osobe za túto činnosť uložiť pokutu v správnom konaní až do výšky 331 eur, alebo do 100 eur v blokovom konaní. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela