AYA oslavuje dvadsať rokov!

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 16. marca 2012, 17:43
  • Autor:ar/ed/pj

PIEŠŤANY – Legendárna rocková skupina AYA oslavuje v tomto roku svoje dvadsiate výročie. V rámci osláv podnikne celoslovenskú koncertnú šnúru pod názvom AYA – 20 rokov v zayatí. Turné odštartovali 16. marca v Piešťanoch. S hosťami Zuzanou Smatanovou a Tomášom Bezdedom odohrali výborný koncert.

Skupina AYA vstúpila do slovenských hudobných vôd v roku 1992 promosinglom Baby kakaové, na ktorom sa nachádzali tri skladby. Z nich sa medzi poslucháčmi najviac uchytil letný hit Hľadám raj/ Baby kakaové. Krst promo singla sa uskutočnil až rok po jeho vydaní, na premiérovom koncerte 16. júla 1993 v Kultúrnom dome v Žiline, domovskom meste kapely. Rok 1993 bol pre skupinu výnimočný aj ďalším úspechom. S režisérom Dušanom Rapošom natočili v Chorvátsku videoklip Baby kakaové, ktorý kraľoval v hitparáde televíznej relácie Triangel až štyri mesiace. Svoj debutový album Aj ty, AYA? nahrali o rok neskôr v spolupráci s producentom Julom Kinčekom, skladateľmi a muzikantami Vašom Patejdlom a Martinom Karvašom. Texty k trom skladbám napísal aj známy textár Peter Uličný. Z albumu sa populárnou stala najmä skladba Svet krásnych žien, fenomenálny úspech však dosiahol Malý princ, ktorý kraľoval nielen v rádiách, ale v Triangli bodoval na prvých priečkach plných šesť mesiacov. Rok 1994 ukončili chalani z kapely ziskom dvoch ocenení – vo výročnom Zlatom Triangli (ZT) získali tretie miesto, režiséra klipu k skladbe Malý princ Karola Vosátka ocenili v ZT striebornou pozíciou.
V ďalších rokov absolvovala skupina množstvo koncertných vystúpení nielen po Slovensku, ale i v zahraničí. Podporovala dobročinné akcie zamerané aj na boj proti AIDS a drogám, organizovala súťažné prehliadky amatérskych skupín či vianočné koncerty pod názvom „Rockové Vianoce“ a neodmysliteľne sa zapisovala do pamäti priaznivcov svojimi ďalšími skladbami, ako boli napr. Smútok z vojny, Príď, So mnou, Teším sa na teba, Lietaj, dýchaj, buď, Modré z neba či Život je raz. Netreba zabudnúť ani na ich výchovné koncerty, ktoré organizujú pre študentov. Ako uvádzajú na svojej oficiálnej stránke, sú AYA-ci podľa reakcií mladých ľudí presvedčení, že robiť tieto koncerty má veľký zmysel a dúfajú, že aj týmto spôsobom prispejú (alebo už prispeli?) k záchrane ľudského života!

Domovským mestom kapely je Žilina, kde pravidelne vystupujú od roku 1993. V roku 2001 dokonca nahrali a naspievali hymnu pre tunajší hokejový klub pri príležitosti postupu žilinských hokejistov do prvej hokejovej ligy. Apropó, zo Žiliny pochádza aj finalista prvej série hudobnej šou Slovensko hľadá Superstar Tomáš Bezdeda. Ten sa preslávil interpretovaním úspešnej skladby skupiny AYA Malý princ. Spevák kapely Boris Lettrich sa podieľal aj autorsky na Tomášovom debutovom albume Obyčajné slová. Táto spolupráca vyústila do spoločného koncertného turné po Slovensku v zime 2005/2006 a nahrávaní v poradí druhého Bezdedovho albumu. V roku 2006 sa kapela AYA stala Skokanom roka v celoslovenskej ankete Zlatý slávik. Rok 2007 bol pre AYA-kov smutný. V marci prehral svoj boj so zákernou chorobou bývalý bubeník a zakladajúci člen skupiny Vlado Pavlo. „Rozlúčili sme sa s ním na cintoríne v Dolnom Kubíne za zvukov pesničiek, ktoré s nami Vlado nahral. Pohreb bol neskutočne smutný, boli sme nabití emóciami, spomienkami a pri pesničke „Malý princ“ sme to už neudržali a spustili výdatný plač,“ spomínajú na najťažšie chvíle tohto roka Boris a Mario. Chalani aj preto podporujú myšlienku Slovenského paralympijského výboru v boji proti rakovine sériou benefičných koncertov „Na kolesách proti rakovine“ bez nároku na honorár.

Počas dvadsaťročnej hudobnej kariéry AYA-ci vystupovali s takmer všetkými slovenskými kapelami (Gladiátor, Team, Elán,..), s nitrianskou skupinou Desmod nahrali v roku 2009 úspešný duet Verím na teba. V roku 2010 sa so skladbou Do neba volám umiestnili aj v súťaži EUROVISION SONG CONTEST 2010 a na letnom festivale si zahrali ako predskokani svetoznámej punkovej kapely The Offspring. Jeseň 2011 sa niesla v znamení nahrávania výberového albumu kapely, na ktorom naspievali ich najlepšie piesne hviezdy slovenského šoubiznisu Miko Hladký, Kuly, Zuzana Smatanová, Peter Cmorik, Janko Kuric, Mirka Partlová, Tomáš Bezdeda, Jaro Gažo a Michaella Papp.

Diskografia:
Baby kakaové (singel – 1993)
Aj ty, AYA? (1994)
Jé, jé, jé… (1997)
Try (2000)
04-10 (2003)
Ale ye nám dobre (2007)

Zakladajúci členovia:
Mário Tománek – gitary
Boris Lettrich – spev
Tibor Nekoranec – basová gitara
Vlado Pavlo – bicie

Súčasná zostava:
Mário Tománek – gitary
Boris Lettrich – spev
Vlado Kubala – basová gitara
Radko Pažej – bicie
Stano Vandlík – klávesové nástroje
Rozhovor so spevákom kapely Aya, Borisom Lettrichom si môžete pozrieť vo videu.
((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav