AKTUALIZOVANÉ – Zdá sa, že účasť na voľbách je vyššia ako minule

  • Nezaradené
  • 10. marca 2012, 07:32
  • Autor:

PIEŠŤANY/REGIÓN – Aj v Piešťanoch od siedmej hodiny rána začali parlamentné voľby. Uvidíme, či k volebným urnám príde viac voličov ako v roku 2010, pretože na Slovensku viac ako polovica ľudí spája voľby s obavami a beznádejou. Tak, či tak – volebné miestnosti sú pripravené, voliť treba! K urnám by mali ísť všetci – najmä mladí ľudia. Na voľby bude dozerať oveľa viac komisárov, vyžiadali si ich parlamentné strany.

O tom, ako sú na voľby pripravené Piešťany, rozpráva primátor mesta Remo Cicutto.
((myvideo:1))


Pozrite sa, ako volil primátor mesta Remo Cicutto a čo očakávajú ľudia od volieb. Podľa Jany Vitkovej z Mestského úradu, do volebnej miestnosti číslo 21 v mestskej knižnici prichádzajú ľudia priebežne, prvý volič tam bol už o siedmej hodine ráno. V tejto miestnosti chýbal predseda, ktorý aj s prenosnou urnou odišiel k chorým a nevládnym ľuďom.
Na Pribinovej ulici vo volebnom okrsku číslo 9 prichádzajú voliči veľmi pozvoľne. Volebná komisia z tohto okrsku má na starosti aj voľby v nemocnici. K pacientom pôjdu okolo pol druhej popoludní.
((myvideo:2))
Po desiatej hodine sa vo volebnej miestnosti v Piešťanskom informačnom centre zastavil aj osemnásťročný mladík Viliam Thoma. Na voľbách sa zúčastnil prvýkrát a ako povedal, ani neuvažoval o tom, že by sa nezahlasoval. 
POLICAJTI ZATIAĽ NEZAZNAMENALI PROBLÉMY
Mestskí policajti sa na voľby pripravovali viac ako obyčajne. Spoločne s hliadkami z Obvodného oddelenia Policajného zboru v Piešťanoch absolvovali poradu kvôli ostražitosti pre možnú hrozbu bojkotu zo strany ľudí. Podľa náčelníka piešťanskej polície Marcela Mihalika zatiaľ je situácia v meste pokojná. Poriadok kontrolujú tri hliadky mestských policajtov a štyri z obvodného oddelenia.
NA MODROVKE BOL PRVÝ VOLIČ UŽ O 7.05 h
Do volebnej miestnosti na Modrovke prišli prví voliči už o 7.05 h. Ľudia sem prichádzajú priebežne, každý z nich si chce čo najskôr splniť občiansku povinnosť a potom sa venovať bežným prácam v domácnosti. "Ja voliť počas týchto volieb asi ani nepôjdem," povedala nám sklamane žena, ktorá si neželala byť menovaná. Do štvrtej popoludní tu zaznamenali účasť približne 42 percent.
VO VRBOVOM STOJA ĽUDIA V RADOCH
V štyroch volebných miestnostiach vo Vrbovom stoja ľudia na voľby v radoch. "Prevažne sú to starí ľudia, ktorí si chcú čím skôr odvoliť a potom pracovať doma," informáciu poskytol pracovník mestského úradu Ľubomír Bosák.
V BOROVCIACH SÚ VOĽBY POKĽUDNÉ
Podľa starostu obce Borovce Ivana Šišku zatiaľ sú voľby "pokľudné". Do volebnej miestnosti v kultúrnom dome prichádza široké spektrum ľudí od dôchodcov po prvovoličov. Starosta odvolil o deviatej ráno.
V DRAHOVCIACH VOLIL AKO PRVÝ STAROSTA

V Drahovciach prichádzajú ľudia k volebným urnám priebežne. "Hneď ráno sme zaznamenali veľký nápor voličov, čo nás prekvapilo. Počas dňa sme sa nezastavili. Ľudia chodia stále, ale rovnomerne, takže nemusia dlho čakať v radoch," uviedla Anna Markovičová, predsedkyňa volebnej komisie volebného okrsku číslo 1 v Drahovciach. Ako prvý pritom vhodil obálku s hlasovacím hárkom do urny starosta Juraj Klein. Do šestnástej hodiny bola účasť v obci viac ako päťdesiatpercentná, čo je podľa A. Markovičovej jedna z najvyšších účastí vo voľbách za posledné roky. Medzi voličmi sú pritom zastúpené všetky vekové skupiny, voliť chodia mladí i starší. Najstarší volič mal viac ako 80 rokov. S urnou dnes navštívili volební komisári šestnásť nevládnych či inak imobilných občanov, ktorí požiadali, aby mohli voliť v pokoji domova. Občiansku povinnosť si splnil aj 74-ročný Vladimír Holík:"Volieb sa zúčastňujem pravidelne, kvôli svojmu zdravotnému stavu som požiadal o možnosť voliť doma." Na otázku, či musel dlho zvažovať, komu odovzdá svoj hlas, pokrútil hlavou a povedal, že váhať nemusel, je totiž už dlhé roky skalným voličom jednej strany. V tieto voľby vydali na obecnom úrade doteraz najviac voličských preukazov. Volebný deň v obci je pokojný, nevyskytli sa žiadne problémy.
V BANKE MAJÚ PROBLÉM IBA S VYKUROVANÍM VOLEBNEJ MIESTNOSTI
V Banke doteraz rovnako ako v ostatných obciach regiónu nezaznamenali v deň volieb žiadne incidenty. "Okrem menších problémov s vykurovaním volebnej miestnosti prebiehajú voľby bez komplikácií. Účasť voličov je podobná ako v predchádzajúcich voľbách do Národnej Rady SR," uviedol predseda volebnej komisie v Banke Henrich Harcsa. Do osemnástej hodiny zaznamenali účasť cez štyridsať percent. 
PIEŠŤANY – Volebná miestnosť v Gymnáziu Pierra de Coubertina
Od rána sem prichádzajú voliči. "Až trikrát sa ich sem prišli toľkí, že sa ani nevmestili do miestnosti, oproti iným rokom je účasť na voľbách vyššia," povedal nám predseda volebnej komisie Jerguš Váry. "Mali sme tu dokonca aj pozorovateľov z Bieloruska, boli to študenti, ktorí sa prišli pozrieť ako u nás prebiehajú voľby," skonštatoval Váry. Na obed prišli požiadať volebnú komisiu o prenosnú urnu pre staršiu pani – 87 ročnú Štefániu Benkovú. Zašli sme teda spolu s komisármi aj k Benkovcom, pani mala svojich kandidátov premyslených, zvolila ich veľmi rýchlo. Na Námestí SNP sme stretli piešťanských folkloristov Zuzanu a Petra Hlbockých s najstaršou dcérou. "Dnes volí aj syn Jožko, ale on si vzal voličský preukaz do Zvolene, kde študuje. A my ešte popoludní odchádzame do Bolerázu s našou maminou, lebo na jej preukaz sa pozabudlo. Ona chce voliť doma, v Boleráze," skonštatoval Peter Hlbocký.
Pozrite si videozáznam z diania okolo obeda v centre Piešťan:
 ((myvideo:3))

Pred štvrtou hodinou popoludní vo volebnej miestnosti Základnej umeleckej školy mali priebežnú účasť do päťdesiat percent. Rovnako aj v miestnostiach, ktoré sa nachádzajú v Mestskom kultúrnom stredisku Piešťany (MsKS) mali zakrúžkovaných takmer polovicu voličov. Podľa predsedníčky z voličského obvodu v MsKS Alexandry Fabiánovej, právo zvoliť si zástupcov do parlamentu využilo i množstvo mladších ročníkov. Do štvrtej hodiny zaznamenali približne pätnásť ľudí, ktorí prišili odvoliť s voličskými preukazmi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf