Policajti čítačku čipov na zvieratá zatiaľ nemajú

  • Spravodajstvo
  • 9. marca 2012, 14:59
  • Autor:IP

PIEŠŤANY – Majiteľom zvierat pribudla od novembra 2011 povinnosť si dať zači-povať svojich miláčikov (psy, mačky a fretky). Okrem toho samosprávy majú novú kompetenciu, podľa ktorej musia zabezpečiť odchyt túlavých zvierat. Čipovanie by malo uľahčiť ich identifikáciu. Mestskí policajti, ktorí vykonávajú odchyty, zatiaľ čítačku na tieto čipy nemajú.

Čipovanie znamená označenie zvieraťa mikročipom. Vlastník musí zabezpečiť identifikáciu a registráciu každého zvieraťa na vlastné náklady. Psy, mačky a fretky, ktoré sa narodili pred účinnosťou zákona o veterinárnej starostlivosti, teda pred 1. novembrom 2011, musia majitelia dať začipovať najneskôr do 30. septembra 2013. Cieľom je celoplošná evidencia, ktorá uľahčí identifikáciu zvierat a zjednoduší prácu v útulkoch. Napríklad pokiaľ v útulku zistia, že majiteľ niekoľkokrát vyhodil psa na ulicu, polícia ho môže začať riešiť za zanedbávanie starostlivosti o zviera, prípade za týranie zvierat.

Mestskí policajti čítačku zvieracích čipov zatiaľ nemajú. Problémom pri túlavých zvieratách by mohli byť i staršie čipy, ktoré by zariadenia nevedeli preskenovať. O starších zariadeniach veterinár Juraj Čenteš povedal: „Počas praxe som nemal prípad, žeby som nezistil z čipu informácie. Donedávna napríklad niektorí chovatelia mohli používať čipy, ktoré nespĺňali normu. Teraz však všetky musia mať iso certifikáciu. Myslím si teda, že by to malo byť v poriadku. Čip by mal vydržať doživotne, dáva sa na ľavú stranu krku zvieraťa.“ Investícia do čipu v tejto ambulancii sa pohybuje okolo desať eur. Ceny za čipy sa však môžu vyšplhať aj do sumy 40 eur.

S čipovaním majú svoje skúsenosti aj v piešťanskom útulku. Pre Slobodu zvierat je to už štandardná procedúra, s ktorou začali pred niekoľkými rokmi. Táto organizácia v meste začipovala do 29. februára 2012 až 972 psov a 22 mačiek. „Najskôr sme čipovali len zvieratá, ktoré išli do zahraničia, neskôr, v závislosti od našej finančnej situácie, sme takto označili aj ostatné. Čipovanie by malo uľahčiť identifikáciu majiteľov a pohyb zvieraťa po celý

jeho život. Žiaľ, tu musíme upozorniť na závažný nedostatok centrálneho registra zvierat. V registri je totiž zaznamenaný len posledný majiteľ – držiteľ zvieraťa. Centrálny register nezachytáva históriu, teda pohyb zvieraťa od jedného vlastníka k druhému. Takto znemožňuje kontrolu nelegálnych chovov a kšeftovanie so zvieratami,“ povedala predsedníčka organizácie Útulok Piešťany Ľubomíra Baleková.

Útulok vlastní čítačku čipov už niekoľko rokov a každé zvieratko, ktoré k nim príde, preskúmajú, či nemá na tele známku, podľa ktorej by mohli identifikovať majiteľa. S problematikou nekompatibility rôznych čipov a čítačiek sa tiež nestretli.   
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav