Labute zahynuli po náraze do drôtov

  • Spravodajstvo
  • 9. marca 2012, 12:13
  • Autor:ar

PIEŠŤANY/DRAHOVCE – Ak ste v tento týždeň prechádzali po ceste medzi Drahovcami a Piešťanmi, mohli ste si všimnúť tri uhynuté labute na poli medzi čističkou odpadových vôd a rybárskou baštou. Jednému samcovi a dvom samičkám sa stal osudným náraz do drôtov s vysokým napätím. Podľa slov doktora Jána Vojtka z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Piešťanoch nedokázali vzlietnuť do dostatočnej výšky a narazili do drôtov.

"Príčinou úhynu troch labutí bolo traumatické poranenie v dôsledku nárazu do drôtov elektrického vedenia a následný pád," povedal J. Vojtko. Okrem zásahu elektriny utrpeli labute následkom pádu aj ťažké vnútorné poranenia. V takomto prípade ich zachrániť už nie je možné. Labute sa na inkriminované miesto chodia prikrmovať. „Už dlhší čas sa pokúšam vysvetľovať ľuďom, aby labute nekŕmili, pretože potom neodletia na juh, kde majú dostatok obživy. Sto labutí, ktoré v Piešťanoch zimuje, tu nenájde patričnú obživu. A tak lietajú na jediné zelené pole, ktoré sa v okolí nachádza. Je tam zasiata nejaká prípravná rastlina, ktorá má pole pohnojiť. Vtáky nevidia elektrické vedenie, takže niet divu, že skončia takto,“ uviedol ešte v minulom roku v prípade úhynu štyroch labutí Tibor Šnajdar zo spoločnosti na záchranu zranených a osirelých voľne žijúcich zvierat Havran z Ratnoviec.

Tejto téme sa budeme venovať podrobnejšie v pripravovanom vydaní Piešťanského týždňa.


 ((myvideo:1))

Ak nájdete v Piešťanoch a okolí uhynuté zvieratá, kontaktujte priamo Mestský úrad Piešťany – Referát životného prostredia. "Záleží o aký druh nahláseného zvieraťa pôjde, my potom kontaktujeme príslušnú organizáciu. Konkrétne labute nahlasujeme Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe," uviedol vedúci referátu Ján Baranovič. O odpratanie uhynutých zvierat sa postarajú príslušné úrady, telá skončia v kafilérii.



Podobné články:
Piešťanské labute sa presťahovali Labute zabila elektrina

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav