Osemdesiatnik nalietal ako vojenský pilot 3500 hodín

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. marca 2012, 12:02
  • Autor:Š. Gregorička

PIEŠŤANY – Osud človeka je niekedy nevyspytateľný. Rozprávať by o tom vedel aj Miroslav Repík z Piešťan. Hoci tento rodák z moravského Vracova nikdy tenis súťažne nehrával, pri tenisových dvorcoch strávil takmer polovicu svojho života. V mladosti nesníval ani o tom, že raz z neho bude vojenský pilot. Napriek tomu strávil počas svojej kariéry takmer 3500 hodín medzi nebom a zemou. M. Repík sa v utorok 6. marca dožil krásneho jubilea – 80. narodenín.

M. Repík mal v živote tri záľuby: rodinu, šport a lietanie. Ako vojak z povolania si rodinu veľmi neužil, no lietanie a šport áno. K lietaniu sa dostal ako priemyslovák. „Naša rodina bola chudobná, preto som sa po skončení základnej školy išiel učiť za zámočníka. Mojím snom však bolo dostať sa na priemyslovku. Podarilo sa mi to, pretože ako učeň som chodil na prax do fabriky a tam som získal zručnosť v modelárčine i zlievarčine. S týmito vedomosťami som sa chcel potom dostať sa do závodu LET Kunovice. 

Po druhej svetovej vojne sa však vrátili naši letci z Anglicka a bol medzi nimi aj jeden inžinier, ktorý učil na vysokej škola a popritom aj na priemyslovke prúdové motory. To ma zaujímalo, a keď som v roku 1952 maturoval, práve sa obnovovala v našej republike armáda. Preto som si, len tak zo srandy, vybral letectvo, hoci som dovtedy videl lietadlo len na oblohe. Narukoval som do Dolného Kubína, kde bola letecká prípravka. Bolo nás tam asi 360, no z tohto počtu vybrali iba 30 a ja som bol medzi nimi. No až v Prešove som sa v tamojšej prípravke po prvý raz posadil do lietadla,“ povedal o svojich leteckých začiatkoch čerstvý osemdesiatnik.

Životný príbeh vojenského pilota Miroslava Repíka, ktorý lietal i s prezidentom ČSSR Ludvíkom Svobodom, vám ponúkame na stránkach Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav