Trnava má zmapované svoje hudobné dejiny

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. marca 2012, 14:48
  • Autor:sita

TRNAVA – Dejiny hudby v Trnave od stredoveku až do druhej polovice 20. storočia zmapovala muzikologička Edita Bugalová v knihe Hudobná Trnava a Mikuláš Schneider – Trnavský, ktorú predstaví v stredu 7. marca v Západoslovenskom múzeu v Trnave.

Kniha prináša predovšetkým komplexný pohľad na život a dielo Mikuláša Schneidra – Trnavského, ktorého autorka považuje za tvorcu hudobných dejín mesta. Čitateľa oboznamuje s jeho duchovnou tvorbou a zaraďuje hudobného skladateľa do kontextu vývoja slovenskej hudobnej tvorby. Bugalová zdôrazňuje, že na rozdiel od publikácií spred roku 1989 sú v jej knihe o skladateľovi objektívne fakty, neskreslené dobovou ideológiou. Zároveň prináša mnohé dosiaľ neznáme okolnosti vzniku viacerých diel. Autorka nevynechala ani hudobné aktivity historickej Trnavskej univerzity, ale publikuje aj objavné fakty o lokalizácii divadelných sál a priestorov v meste v dávnej minulosti.

Bugalová, ktorá je riaditeľkou Hudobného múzea SNM, sa dlhodobo špecializuje na život a dielo Schneidra – Trnavského. Knihu Hudobná Trnava a Mikuláš Schneider – Trnavský vydal Spolok svätého Vojtecha s podporou ministerstva kultúry.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava