Nadšenec pre bicykle vymyslel ojedinelý projekt

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. marca 2012, 08:15
  • Autor:jk

TRNAVA – V hlave nadšenca cyklistiky a jej vášnivého propagátora Adama Peciara sa zrodil ďalší originálny nápad – študenti trnavskej Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) budú môcť používať na dopravu medzi vzdialenými fakultami vysokej školy retro bicykle v zeleno-čiernej kombinácii. Väčšina z nich bude zmontovaná z bicyklov legendárnej značky Ukrajina.

„Zatiaľ nám ľudia darovali asi desať kusov. Boli radi, že sa ich zbavili. Na jar by sme chceli spustiť kampaň Darujcajgel. Zoženieme nejaké auto, s ktorým budeme chodiť po dedinách v štýle ‘kupujeme staré kožky‘. Bicykle zrenovujeme a poskytneme ich na prenájom záujemcov z radov študentov,“ vysvetľuje A. Peciar. Myšlienka na Slovensku ojedinelého projektu pod názvom KOLOKOLO je jednoduchá: K budovám UCM na Bučianskej, Skladovej ulici a Námestí J. Herdu v Trnave je presun komplikovaný, nachádzajú sa od seba vo vzdialenosti takmer troch kilometrov. Táto trasa sa dá uraziť autom v závislosti od dopravnej špičky za 5 až 15 minút, autobusom za približne 12 minút, chodcovi to trvá polhodinu a cyklistovi desať minút. Študenti UCM pochádzajú z rôznych kútov republiky a nemajú chuť investovať do kúpy bicykla, ktorý potrebujú len v období školského roku. Od septembra si ho budú môcť prenajať za symbolických 15 eur za študijný polrok. Vraj stačí oželieť pár pív mesačne.

Projekt KOLOKOLO ráta aj s inštaláciou moderných stojanov. Vzorom sa stal tzv. viedenský typ, ktorého základom je U-profil. (Podobné sú umiestnené pred piešťanským Auparkom.) V druhej fáze by sa mali stojany objaviť na frekventovaných miestach mesta. A. Peciar, ktorý je sám študentom katedry dopravy Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity, tvrdí, že Trnava je v tejto oblasti silne poddimenzovaná.

Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava