Židia v Senci tvorili štvrtinu obyvateľstva

  • Cestovanie
  • 1. marca 2012, 12:27
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do Senca.

Mesto Senec je síce pre výletníkov príťažlivé najmä počas letných horúcich dní, keď Slnečné jazerá poskytujú lahodiace osvieženie, no čarovné zasnežené zákutia tu objavíte aj počas zimných mesiacov.

Senec bol v minulosti obľúbeným výletným miestom panovníčky Márie Terézie, v súčasnosti zavíta ročne do mesta približne milión návštevníkov. Najviac ich sem príde za kúpaním. Toto miesto je obdarené nielen množstvom slnečného svitu, ale aj priemernou teplotou vody v jazere – 25°C. Jazero vzniklo zlúčením piatich menších vodných útvarov počas ťažby štrku. Vyťažený štrk použili na stavbu železnice. Dnešná rozloha vodnej nádrže, ktorú nazývajú Bager alebo Slovenské Tahiti, má rozlohu viac ako sto hektárov a miestami dosahuje hĺbku až dvanásť metrov. Každoročne tu začína letná sezóna akciou Senecké leto. Tento rok sa uskutoční 16. júna.

Najvzácnejšou historickou i kultúrnou pamiatkou centra mesta je Turecký dom. Túto renesančnú pamiatku dal postaviť bratislavský župan Krištof Baťán v rokoch 1556-60. Do polovice 18. storočia sa tu konali zasadnutia bratislavskej župy. Stavba svojimi polkruhovými štítkami atiky pripomína moraviansky kaštieľ, ktorý postavili v rovnakom architektonickom slohu. Zaujímavosťou je, že Turecký dom mal i podzemnú chodbu a útok Turkov skutočne prekonal v roku 1663. V súčasnosti tu sídli turistické a informačné centrum, múzeum a reštaurácia.

Chátrajúca orientálna židovská kultúrna pamiatka
Senecké múzeum je zložené z troch stálych expozícií – archeologickej, prírodovednej a historickej. Zaujímavosťou je, že tu objavili najlepšie zachovanú kostru mamuta. Neďaleko kaštieľa sa nachádza i židovská synagóga, ktorú postavili v roku 1825. K jej secesnej úprave došlo začiatkom 20. storočia. Senec mal silnú židovskú komunitu, v roku 1930 tvorili židia štvrtinu obyvateľstva. Synagóga dnes chátra, napriek tomu si pri troške predstavivosti vieme zobraziť jej architektonickú krásu s orientálnym nádychom. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava