Bylinkárka radí: Čaj na črevné parazity

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. marca 2012, 12:51
  • Autor:Anna Kopáčová

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Tentoraz vám poradí ako pripraviť čaj na črevné parazity.

Detský organizmus môžu napadnúť črevné parazity, ľudovo povedané hlísty. Je ich niekoľko druhov. Medzi ne patrí mrľa detská. Mrle sú malé, biele, ťažko spozorovateľné hlísty, ktoré spôsobujú análne svrbenie. Ďalšia je o niečo väčšia škrkavka. Tá spôsobuje nevoľnosť, nechutenstvo a bolesť brucha. Medzi parazity patrí aj pásomnica dlhočlánková, môže byť dlhá päť metrov. Črevné parazity môžu byť aj v čreve dospelého človeka. Tu si pomôžeme s bylinkami, ktoré majú odčervujúce účinky.

Čaj si pripravíme z týchto byliniek: mrlík voňavý 15 g, mäta sivá 15 g, palina 15 g, tymian 15 g, čakankový koreň 15 g, omanový koreň 15 g, tymian 10 g a jeden strúčik cesnaku. 

Do štvrť litra vody dáme krátko povariť strúčik cesnaku. Vhodíme za čajovú lyžičku zmiešaných byliniek a odstavíme, lúhujeme 10 minút. 

Čaj pijeme ráno nalačno. Ak by čaj deti nechceli piť pre jeho nesmierne horkú chuť, v lekárni sa dá kúpiť sirup.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel