KLAUDIINA KUCHYŇA: Maďarský guláš

  • Kultúra a spoločnosť
  • 27. februára 2012, 12:49
  • Autor:

Odlomilo sa mi zo zuba, tak som sa objednala k súkromníkovi. U tohto dentistu zaplatím už len za to, že stlačím kľučku na dverách ordinácie a za pozdravenie minimálne 20 eur! Ale je to odborník! Išla som tam s malou dušičkou a po chrbte mi stekal pot od strachu, o 20 minút som od neho vychádzala s úsmevom na tvári.

Prišla som domov, dala som rozmraziť mäsko na maďarský guláš a môj muž sa mi ponúkol, že ho navarí, nech oddychujem, lebo idem do práce na poobednú. „Láska, ty mi len hovor, čo mám robiť a ja budem variť,“ povedal mi. Takže milé dámy, gazdinky, slečny, ženy, kočky, dnes si navaríme maďarský guláš od šikovného manžela.

Čo potrebujeme?

2 väčšie cibule, 1 kg hovädzieho mäsa, 4 rajčiny, 4 papriky, 4 strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku, nové korenie, bobkový list, mleté čierne korenie, kmín, 2 kocky hovädzieho bujónu, soľ.

Ako postupovať?

Na rozpálený olej dáme najemno nakrájanú cibuľku. Opražíme, pridáme na kocky nakrájané mäso, nasypeme všetky koreniny a dusíme. Po polhodinke podlejeme litrom vody a varíme, kým mäso nezmäkne. Keď je mäkké, pridáme najemno nakrájanú papriku a rajčiny. Povaríme ešte desať minút, aby sa úplne nerozvarila zeleninka a zahustíme múkou. Zahusťovať sa dá aj so strúhankou. Na záver varenia sypete strúhanku a neustále miešate – je to iná chuť! Ale takto zahusťujte kotlíkový guláš, kde sa pridávajú zemiaky a ktorý sa papá s chlebíkom.

Guláš sa podaril, manžel bol pyšný a pyšný bol ešte viac, keď ho jedli naše deti. „Mami, teda tento sa ti podaril!“ „Dnes som nevarila ja, ale váš tatinko, tak chváľte jeho.“ „Tato, tak oddnes varíš guláš iba ty!“ A takto som sa, ženy moje, jedného jedla zbavila a postupne si naučím môjho muža na varenie všetkých jedál a ja budem tá, čo bude ležať na gauči a prepínať televízne programy. 
0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf