Piešťanský právnik prenasledoval kráľa Madagaskaru

  • Kultúra a spoločnosť
  • 23. februára 2012, 15:25
  • Autor:Ján Karásek

PIEŠŤANY – Deväť rokov trvalo, kým sa naplnil sen advokáta Jozefa Bolješika z Ostrova vzdialeného od Vrbového necelých päť kilometrov. Je vášnivým cestovateľom a pri jednej zo svojich ciest doputoval až na exotický ostrov Reunion, nachádzajúci sa v Indickom oceáne. Odtiaľ je to „len čo by kameňom dohodil“, pár stovák námorných míľ, od Madagaskaru.

A čo môže mať spoločné mestečko s naklonenou vežou kostola so štvrtým najväčším ostrovom zemegule? Odpoveď je jednoduchá – kráľa Madagaskaru Mórica Matúša Michala Františka Serafína Augusta Beňovského. Chlapíka s nespočetnými prívlastkami ako slovenský dobrodruh, cestovateľ, objaviteľ, kolonizátor, plukovník francúzskej armády, veliteľ poľskej armády, rakúskeho vojska. Beňovský bol prvý Slovák, ktorý zasiahol do vývoja väčšieho počtu krajín.

Starenka v rybárskej dedine Ramena pri Antsiranana

Misia „Ostrov – Vrbové – Madagaskar 2012“ po stopách Mórica Beňovského v počte štyroch ľudí dáva zbohom Európe v sychravých januárových dňoch. Aklimatizuje sa na rovníkových Seychelských ostrovoch, kde teplomer ukazuje v tieni 29 stupňov Celzia. Odtiaľ si to už expedícia nasmeruje priamo na Madagaskar. Jozef Bolješik vo svojej advokátskej kancelárii rozťahuje veľkú papierovú skladačku a Piešťanský týždeň cestuje spolu s ním, hoci tentoraz len prstom po mape. Cieľom sú severné oblasti ostrova. Prvým dotykom je ostrov Nosy Be. Prvé stretnutia s lemurmi, volavkami i leguánmi… Fauna i flóra na Madagaskare sa vyznačuje bizarnými a unikátnymi formami života. Pohľad na majestátne baobaby, ktoré môže objať len sedem mužov pospolu, sa natrvalo vryje do pamäti…

O hľadaní stôp po Móricovi Beňovskom na Madagaskare sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín