Kniha týždňa: Idiot (Fjodor Michajlovič Dostojevský)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. februára 2012, 09:00
  • Autor:mg

Zorientovať sa v množstve ponúkaných titulov súčasného knižného trhu je niekedy veľmi náročné. V spolupráci s kníhkupectvom Bene Libri vám pomôžeme vybrať si ten najzaujímavejší v rubrike Kniha týždňa. Tento týždeň dávam do pozornosti dotlač výnimočného románu IDIOT od geniálneho ruského autora Fjodora Michajloviča Dostojevského.

Dostojevského IDIOT sa stal jedným z najčítanejších diel svetovej literatúry. Je to román, ktorý vychádza znova a znova a neprestáva oslovovať čitateľov. Má čo povedať aj v dnešnej dobe.

Do sveta plného zloby, falše, intríg a nelásky, do sveta mamony, karierizmu a nečestnosti privádza F. M. Dostojevskij svojho hrdinu, knieža Leva Myškina, v ktorom stvárnil svoju predstavu ideálne krásneho človeka. Úprimne, s detskou dôverčivosťou a ľudskou spontánnosťou otvára srdce každému. Odpoveďou je najčastejšie nezastrený výsmech. Jeho povaha však pôsobí ako magnet, burcuje aj najcynickejších, ale predovšetkým – znepokojuje. Knieža Myškin sa usiluje pochopiť konanie každého človeka. Všetko prežíva spolu s ním. A pretože v ľudskom spolužití prevláda viac zloby a podlosti než dobra, nesie v sebe pocit zodpovednosti a viny za všetky krutosti života. Čoraz hlbšie je vťahovaný do zápasu vášní, až nakoniec sa stáva ich obeťou.

Nádherne spracovaný príbeh, fantastické opisy charakterov, prostredia, myslenia ľudí a jedinečnosť v tragikomédii dejov. Dielo, ktoré zanecháva hlboký dojem.
                
Uvedený knižný titul si môžete zakúpiť v Kníhkupectve v centre mesta, Winterova 31 (bývalý Mliečny bar), 921 01 Piešťany.

Tel: 033/7730541
www.tklibri.com

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín