Írsky vlkodav – pes kráľov, kráľ psov

  • Spravodajstvo
  • 15. februára 2012, 10:00
  • Autor:Lucia Valentovičová/Foto: Chovateľská stanica Erdor Iris

Plemeno írsky vlkodav bolo vyšľachtené a využívané Rimanmi usídlenými na území dnešného Írska pôvodne ako sliedič pri love vlkov a medveďov. Vlastníctvo vlkodava bolo vždy výsadou urodzených vrstiev a šľachticov. Psy boli často posielané ako dary kráľovským rodinám do celej Európy a Škandinávie. Boli obľúbené až natoľko, že vďaka exportom v Írsku takmer vyhynuli. V roku 1860 kapitán Graham znovu oživil chov vlkodava a v roku 1952 bol vývoz tohto plemena zakázaný. Vďaka tomu sa toto prastaré plemeno zachovalo dodnes, len s menšími rozmermi a nárokmi. Írsky vlkodav je zaradený do desiatej skupiny FCI do sekcie 2.

Vzhľad: Írsky vlkodav je mohutný pes, ale zďaleka nie taký ťažký ako nemecká doga. Jeho zjav je harmonickým vyjadrením sily pri zachovaní symetrie tela, elegancie a pružnosti pohybov. Má veľkú hranatú hlavu, dlhý, svalnatý krk, svižný krok a ostrý zrak. Priemerná výška je 90 cm, váha sa pohybuje medzi 50 (suka) až 80 kg (pes). Srsť je drsná, najčastejšie sivej až žltkastej škvrnitej farby (môže byť aj červená, čierna, biela, hnedá alebo fŕkaná).

Povaha a správanie: Vlkodav je priateľský, trpezlivý, nekonfliktný, pozorný a veľmi inteligentný pes. Bezvýhradne miluje svoju rodinu, no aj k cudzím ľuďom je priateľský, preto sa nehodí ako strážny pes. Vzhľadom však dokáže neznámeho človeka odstrašiť.

Vlkodav sa dožíva väčšinou len 5 až 9 rokov.

Výchova a výcvik: Írskeho vlkodava je potrebné vychovávať a socializovať odmalička formou hry a odmien. Drezúrou či násilím nič nedosiahnete, prirodzene inteligentný vlkodav nikdy nebude typickým „cvičákovým“ psom s presnou poslušnosťou.

Zdravie: Toto plemeno sa nedožíva vysokého veku, zvyčajne 5 až 9 rokov. Vlkodavy zomierajú najčastejšie na srdcovocievne choroby, rakovinu kostí a gastroenteriálne ochorenia. Táto rasa je postihnutá aj vrodenými ochoreniami pečene. 

Využitie: V súčasnosti sa írsky vlkodav využíva iba ako spoločník a rodinný pes, prípadne ho baví rýchly lov strapca – coursing.

Zhrnutie: „Pes kráľov, kráľ psov“ je nazývaný tento priateľský obor. Je považovaný za najvyššie plemeno na svete, aj keď priemerným vzrastom je nižší ako nemecká doga. Jedno je však jasné – má obrovské srdiečko, ktorým miluje svojich pánov, a preto je vynikajúcim rodinným psom a spoločníkom.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav