Predstavujeme piešťanských prvákov (6)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. februára 2012, 10:08
  • Autor:ar

PIEŠŤANY – Žiaci prvých ročníkov už dostali svoje premiérové vysvedčenie v podobe výpisu známok. Väčšinou sa tešili zo samých jednotiek. Sú to školáci, ktorí sa narodili v novom miléniu buď v roku 2005 alebo 2004. Čo všetko sa za polrok naučili, čo ich baví a v čom sú najlepší? Pýtali sme sa prváčikov aj ich učiteliek v piešťanských základných školách. Tentoraz predstavujeme žiakov z 1. C a 1. D zo Základnej školy na Brezovej ulici.

Do Základnej školy na Brezovej ulici chodí najviac prváčikov zo všetkých piešťanských škôl. Tento školský rok zaplnili až štyri triedy.  V minulom čísle sme vám predstavili „áčkarov“ a „béčkarov“, tentoraz to budú ich kolegovia z 1. C a 1. D.

Céčkari sú pre triednu učiteľku odmenou

Do „céčky“ chodí 22 detí, dvanásť chlapcov a desať dievčat. Triedna učiteľka Iveta Ševcová si svojich zverencov pochvaľuje: „Ako trieda sú výborní. Musím povedať, že pre mňa sú po dvadsiatich rokoch praxe  odmenou  a som veľmi spokojná, že ich mám.  Sú šikovní, vedia pekne písať až na niektorých, ktorí si musia trošku zlepšiť rúčku. Rovnako veľmi dobre čítajú a navzájom si pomáhajú.“  Na slovenčine momentálne preberajú písmeno R, hoci spočiatku zaostávali za ostatnými triedami o tri – štyri písmenká. „Keď sme začínali preberať písmenká, tak sme postupovali veľmi pomaličky.  Nemala som snahu ponáhľať sa s nimi hneď od začiatku. Teraz už postupujeme oveľa rýchlejšie, pričom  tempo práce stále prispôsobujem deťom,“ povedala počas vyučovania  náhradná mama „céčkarov“.  


Do 1. C chodí 22 žiakov. Ich triednou učiteľkou je Iveta Ševcová.

Štyria „déčkari“ už poznajú všetky písmenká

Triednou učiteľkou „déčkarov“ je Andrea Sedláková.  Na slovenčine sa spoločne s devätnástimi prváčikmi pasovali s písmenkom  Š. „Je to menej náročné písmenko. Šancu uplatniť sa majú pri ňom aj menej vyspelí čitatelia. Predtým sme preberali písmeno R , čo bolo pre niektorých dosť ťažké,“ prezradila. V triede má pritom až štyroch žiakov, ktorí už poznajú celú abecedu. „Z nich jeden žiak,  Miško Monček, vie od štyroch rokov plynule čítať. Šlabikár pre neho už nie je , zaujíma sa o zvieratká, vesmír, číta rôzne encyklopédie, ktoré nosí aj do školy. Na konci hodiny nám z nich buď kúsok prečíta alebo nám porozpráva, o čom čítal,“ povedala triedna prvákov z "déčky", ktorú jej náhradné deti hneď ráno prekvapujú otázkou, čo sa budú dnes učiť. Vypracováva pre nich tak množstvo samostatných úloh. 

V „déčke“ rovnako ako v „céčke“ majú interaktívnu tabuľu. „Je to pre nás novinka a veľmi dobrá učebná pomôcka. Pripravujeme na nej rôzne úlohy na opakovanie. Na hodinách slovenského jazyka tam môžeme písať vety, rozdeľovať slová na slabiky alebo na matematike počítať príklady,“ pochvaľuje si A. Sedláková novú tabuľu. 
((myvideo:1))

Prváčikov nájdete aj v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav