Kernteriér je dobrým partnerom pre každú zábavu

  • Spravodajstvo
  • 13. februára 2012, 11:29
  • Autor:Lucia Valentovičová

Domovinou kernteriéra je Škótsko, presnejšie Škótska vysočina – ostrov Skye. Jeho názov je odvodený od galského slova cairn, čo znamená skala. Toto plemeno bolo využívané na lov vydier v skalách, neskôr na lov drobných škodcov. Kernteriér (cairn terrier) je zaradený do III. FCI skupiny, sekcie dva – nízkonohé teriéry bez skúšky z výkonu.

Vzhľad: Kernteriér je čulý, bdelý a ostražitý pes prírodného vzhľadu. Je nízkeho vzrastu, ale pevnej kostry so silnými, osvalenými končatinami, odvážnym postojom a voľným sebaistým pohybom. Šibalské oči sú tmavohnedé až čierne, posadené ďalej od seba, zľahka cez ne padá ofina. Uši má trojuholníkové a vzpriamené. Chvost je krátky, nesený veselo vzpriamený. Srsť je strapatá po celom tele, v dvoch vrstvách – hrubá krycia srsť a hustá jemnejšia podsada. Farba srsti je od pieskovej, cez hrdzavú, sivú, hnedú, až po hnedosivú. Typická je tmavá až čierna farba na tvári a ušiach – takzvaná maska.

Povaha a správanie: Kernteriér je živý, temperamentný, odvážny, sebavedomý priateľský pes. Ak má dostatok pohybu a aktivít, je vhodný do mesta i na vidiek. Je to typický teriér, avšak nie je nadmerne uštekaný. Je výborným spoločníkom pre deti aj dospelých, má veselú športovú

povahu.

Výchova a výcvik: Toto plemeno potrebuje láskavú, ale dôslednú výchovu a výcvik. Cvičenie je potrebné urobiť zaujímavým a hravým.

Využitie: V súčasnosti už kernteriéra na poľovačkách vidieť zriedkavo. Miluje pohyb, preto je pre neho vhodné agility. Vďaka svojej odolnej srsti je vhodný na akékoľvek pohybové aktivity vonku. Je dobrý strážny pes – štekaním ohlási všetko neobvyklé, ale nezvykne zasahovať.

Zdravie: Plemeno je zdravé, nie je náchylné na žiadne špecifické choroby.


Zhrnutie: Toto plemeno nie je veľmi známe, pravdepodobne vďaka svojmu výzoru strapatého orieška. V malom tele sa skrýva partner, ktorý je pre každú zábavu, oddaný, nenáročný, vhodný na aktívne strávený voľný čas a je výborným spoločníkom k odrasteným deťom.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 20. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard