V Trnavskej arcidiecéze sa skončila kontrola Vatikánu

  • Spravodajstvo
  • 7. februára 2012, 08:34
  • Autor:sita

TRNAVA – V Trnavskej arcidiecéze sa skončila vizitácia Svätej stolice, ktorá tam bola od 23. januára. Obsahom vizitácie mala byť správa cirkevných majetkov a personálna agenda. Podľa informácií agentúry SITA obsahom vizitácie malo byť aj to, že trnavský arcibiskup Róbert Bezák údajne svätí na kňazov kandidátov kňazstva, ktorí nezískali odporúčanie biskupa vo svojej diecéze alebo predstaveného v reholi. Vykonaním vizitácie bol Kongregáciou pre klérus poverený litoměřický biskup Jan Baxant so spolupracovníkmi. Svoje zistenia odovzdá Svätej stolici, ktorá k nim zaujme stanovisko.

Podporu trnavskému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi v súvislosti s apoštolskou vizitáciou vyjadrili všetci dekani Trnavskej arcidiecézy v liste, ktorý zaslali apoštolskému nunciovi na Slovensku Mariovi Giordanovi. Dekani v ňom vyjadrili obavy z možného rozdelenia a zneistenie kňazov i veriacich arcidiecézy a deklarovali Bezákovi podporu. V súvislosti s vizitáciou sa aktivizovali aj veriaci, ktorí podpisovali list na podporu Bezáka, adresovaný litoměřickému biskupovi Janovi Baxantovi, ktorý ju vykonával.

   

"Má jednoznačnú podporu všetkých dekanov diecézy a podľa nášho vedomia i väčšiny kléru a tiež aj silnú podporu ľudu všetkých vrstiev,“ píše sa v liste dekanov, ktorý má agentúra SITA k dispozícii. Arcibiskup Bezák podľa nich prevzal diecézu v čase, keď celosvetová aj celoslovenská cirkev zápasí o posilnenie nalomenej dôvery. ,,Aj v takýchto podmienkach zreteľne ukázal, že vie osloviť tak mladých, ako aj starých ľudí, dokonca i neveriacich, pretože vie byť pravdivý, odvážny a súčasne ľudský,“ píšu dekani. Do diecézy vniesol podľa nich víziu, väčšiu transparentnosť, korektnosť, rozmer spolupráce, komunikácie a otvorenosti.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín