Predstavujeme piešťanských prvákov (5)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. februára 2012, 10:13
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Žiaci prvých ročníkov už dostali svoje premiérové vysvedčenie v podobe výpisu známok. Väčšinou sa tešili zo samých jednotiek. Sú to školáci, ktorí sa narodili v novom miléniu buď v roku 2005 alebo 2004. Čo všetko sa za polrok naučili, čo ich baví a v čom sú najlepší? Pýtali sme sa prváčikov aj ich učiteliek v piešťanských základných školách. Teraz predstavujeme mlaď z 1. A a 1. B zo Základnej školy na Brezovej ulici.

Do Základnej školy na Brezovej ulici chodí najviac prváčikov zo všetkých piešťanských škôl. I tento rok zaplnili až štyri triedy. Dnes predstavujeme najmenších žiakov z tried 1. A a 1. B. Náhradnými mamami sú tu učiteľky Pavlína Smatanová a Renáta Vavrová. Do „áčky“ chodí dvadsaťdva žiakov a „béčkarov“ je dvadsať. Prváčikovia si na hodine matematiky vyfarbovali oriešky a potom sa pustili do počítania plamienkov a kahančekov. „Končíme sčítavanie a odčítavanie do desať a trénujeme slovné úlohy. Po polročnom vysvedčení sa ideme potrápiť s druhou desiatkou, a teda rozširujeme číselný rad do dvadsať,“ povedala počas vyučovania triedna „áčkarov“ Pavlína Smatanová.

Podľa druhej mamy týchto najmenších žiačikov z Brezovej sú jej zverenci šikovní, no trošíčku majú problémy so správaním. V triede má nezbedných a veselých čertíkov, ale i tak známky majú výborné a učivo zatiaľ zvládajú. „Deti majú rady matematiku a mnohé z nich krásne Za vianočný obrázok získala tretie miesto čítajú. Sú už ako dospelí čitatelia. Väčšinou sú to tí, ktorí majú doma starších súrodencov. Počas vianočných sviatkov si tiež spoločne čítali a je to na hodinách vidieť. Všetci sa však veľmi zlepšili, niektorým to na začiatku išlo ťažšie, ale dá sa povedať, že sú teraz super rozčítaní,“ doplnila P. Smatanová.

Prváci z „áčky“ podľa Pavlíny Smatanovej veľmi radi a výborne čítajú.

Medzi chlapcami vyrastajú športovci

Trinásť chlapcov a deväť dievčat z 1. A trávi spolu s ďalšími spolužiakmi telesnú výchovu na zimnom štadióne. Veľmi rýchlo sa naučili korčuľovať. Chlapcom však idú aj ďalšie športy. Radi behajú a sú výborní vo futbale. U dievčat hrá prím kreslenie a maľovanie. Mnohé chodia do krúžku Kreslím, tvorím, maľujem. V každej voľnej chvíľke majú v rukách ceruzky, vyfarbujú si a vystrihujú. Na Základnej škole Brezová sa učia z učebníc podľa Lýdie Virgovičovej. Minulý týždeň sa prváčence pasovali s písmenkom R. Z tabule a šlabikára čítali ťažké slovíčka a trénovali túto spoluhlásku.

I v triede 1. B sa učia zo šlabikára L. Virgovičovej a podobne ako v áčke prváci zvládli písmeno R. Na výpise vysvedčenia „béčkari“ mali samé jednotky. „Za tých pár mesiacov sa deti veľmi dobre adaptovali v triede. Oceňujem najmä to, že nám rodičia veľmi vychádzajú v ústrety a pracujú so žiakmi, venujú sa im a nám sa potom s prvákmi výborne pracuje. Na začiatku niektorí už aj vedeli dobre čítať, zo škôlky prišli výborne pripravení,“ spomenula triedna učiteľka Renáta Vavrová.

O prváčikoch zo Základnej školy na Brezovej ulici sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava