Blog Petra Remiša: Paraovocie lásky

  • Blogy / Blogy
  • 6. februára 2012, 13:44
  • Autor:

O mojom kladnom vzťahu k rajčinám niet pochýb. Pred rokmi som zložil na ne ódu a aj neprajníci, ktorí mi závidia ploché nohy, pripúšťajú, že sa vydarila. Skoro ma ale vystrelo, keď som sa dočítal, že nejde o zeleninu, ale ovocie.

Skôr by som uveril, že môj dedko bol banderovec. 

Vezmite si takú sesternicu rajčiny – papriku. Pochybuje hádam niekto, že je to zelenina ženského rodu? A volá ju niekto „papriak“? Preto mi nejde do gebule, prečo mám používať na moje obľúbené „ovocie“ tri rôzne pomenovania.

Narážam na slová rajčiak, rajčina a paradajka.

Veď povedzte, išli by ste si do zelovocu pýtať rajčiak? Už samotné slovo vyzerá ako zbojník Rajnoha zmutovaný s nemeckým ovčiakom. Stačí zavrieť oči a vidíte zelenkastú kožu na jeho slintajúcej papuli.

Rajčina (odvodená od výrazu rajské jablko) je presný opak. Mäkká, šťavnatá – pravé ovocie lásky. Sliny sa vám zbierajú pri pohľade na jej hladkú a opálenú pleť. Dáte si tri na raňajky a popoludní máte chuť na ďalšie číslo.

Najprapodivnejšie znie slovo paradajka. Ani upachtenci z Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra neprišli na jeho pôvod. Keďže znie ako parapsychológia, alebo paralympiáda, usudzujem, že ide o prezývku ohrdnutej paralympioničky.

Bola taká žeravá sa rozdávať, až z nej išla para.

Skončila ako paradajka.

Apropo, tu je tá óda: 



video: youtube.com

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín