Medailová žatva kuchárov a cukrárov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. februára 2012, 15:05
  • Autor:Janka Maráčková

PIEŠŤANY – V sprievodných akciách, ktoré prebiehali na výstave Danubius Ga-tro v bratislavskej Inchebe, zožali mimoriadne úspechy piati študenti odborov kuchár a cukrár z piešťanskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOaS) na Mojmírovej ulici.

Štátny inštitút odborného vzdelávania zorganizoval Gastro junior Skils Slovakia, kde kuchár Michal Hanšut pripravil močing na fazuľovom kréme so zemiakovým koláčom, za ktorý ho porota ocenila nielen zlatou medailou, ale aj postupom do európskeho kola do Belgicka. Na tej istej súťaži získala cukrárka Lucia Žažová striebro za prípravu gaštanového dezertu.

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov zorganizoval dve súťaže – Poézia v gastronómii a Gastro Cup. Na prvej pripravovali študenti variácie studenej kuchyne. M. Hanšut si vybojoval bronz a Adrián Rybanský striebro. Ten však zabodoval aj v druhej súťaži, keď za úpravu bravčovej panenky získal nielen palmu víťazstva, ale stal sa aj absolútnym víťazom kategórie kuchárov, porazil aj seniorov, čo mu zabezpečilo postup na medzinárodnú súťaž Salima Brno.

Na obidvoch súťažiach bodovala tiež cukrárka Darina Drobná. Za tanierový dezert Gaštanové kocky s višňovou omáčkou získala tretie miesto a s cukrárskou artistikou Zátišie s ovocím sa umiestnila na striebornej priečke. V poslednej súťaži Callebaut Cup zabodovala ešte cukrárka Erika Petrášová. Za prípravu praliniek s mokka náplňou bola ocenená bronzovou medailou. Suma summárum – piati súťažiaci získali osem medailí. Tomu sa už hovorí medailová žatva. Tieto úspechy potvrdzujú, že na „Mojmírke“ vyrastajú majstri gastronomického umenia.

Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. S ocenenými študentami pripravujeme rozhovor. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek