Piešťanské labute sa presťahovali

  • Spravodajstvo / Región
  • 1. februára 2012, 20:11
  • Autor:a.r./p.j.

PIEŠŤANY – Kolorit Piešťan dotvárajú už niekoľko desaťročí pôvabné labute. Bez ich prítomnosti si nevieme predstaviť tradičnú prechádzku po Kolonádovom moste. Či je leto alebo zima, vždy sa majestátne vznášajú po vodnej hladine. V súčasnosti ich pohyb okliešťujú ľadové kryhy, ktoré sa vytvorili na Váhu v dôsledku mrazivých teplôt. Snáď aj preto sa na chvíľočku zastavili na poli neďaleko Piešťan.

Prítomnosť vznešených vtákov, ktoré napríklad v Anglicku patria od 12. storočia kráľovskej korune a na Slovensku sú zákonom chránené, je pre Piešťancov samozrejmá od šesťdesiatych rokov minulého storočia. Podľa pozorovateľa vodného vtáctva Kornela Duffeka, prvú labuť v Piešťanoch zaznamenali v roku 1963. O trinásť rokov neskôr sem priviezli z Plzne šesť mláďat labute hrbozobej (známej aj ako labuť veľká). Tie sa usadili v odtokovom ramene Váhu a vďaka prikrmovaniu tu aj zostali. Suchý chlieb a pečivo však nie sú vhodným krmivom pre labute. Informuje o tom aj tabuľa, ktorú samospráva osadila v septembri 2010 pri Kolonádovom moste. Labutiam najviac vyhovujú obilniny alebo granulovaná kŕmna zmes pre husi. 
Labuť hrbozobá je v prevažnej miere vegetarián a prijíma potravu počas celého dňa. Živí sa hlavne vodnými rastlinami alebo korienkami rastlín. Občas zožerú malé rybky, žaby a hmyz. Mladé labute požierajú malé kúsky rastlín, ktoré im trhajú rodičia i vodné bezstavovce. Niekedy sa labute presunú na polia, kde robia nemalé starosti poľnohospodárom. Obrovský biely húf vyzobáva zo zeme rastliny, čím napácha veľké škody na úrode. V týchto dňoch ich môžete vidieť napríklad na poli medzi Drahovcami a Piešťanmi, kam si zaleteli na "olovrant."

 Viete, že…


Operenie labute tvorí okolo 25 000 pier?
Dospelá spotrebuje denne takmer štyri kilogramy potravy?
Labuť hrbozobá je jedným z najťažších vtákov a váži okolo 20 kilogramov?
Populácia labutí hrbozobej na Slovensku vzrástla za posledné roky na odhadom 1000 – 1500 jedincov?



((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava