Viac ako tisíc krajanov symbolicky vrátili späť domov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. januára 2012, 08:53
  • Autor:IP

PIEŠŤANY – Oslobodenie Osvienčimu si pripomenuli ľudia v krajinách po celom svete. Počas Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. januára, by sme si mali uvedomiť, že počas druhej svetovej vojny trpelo a umrelo v koncentračných táboroch niekoľko miliónov židovských obetí. Aj v Piešťanoch sa pri tichej spomienke na hrôzy vojny stretlo viacero ľudí najrôznejšieho veku. Spolu s Piešťancami pri pamätníku bol aj izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi.

Mená židovských obetí z Piešťan sú vryté do tmavých platní v Pamätníku obetiam holokaustu na Bratislavskej ceste, ktorý slávnostne otvorili ešte v decembri 2005. Dušou celého projektu bola pani Hedviga Ambrová, ktorá sa podujala na neľahkú úlohu a zozbierala mená piešťanských rodákov – obetí koncentračných táborov. Podľa syna pani Hedy Ambrovej – Karola, jeho matka mala v hlave myšlienku uctiť si židovské obete z Piešťan už dávnejšie. Aktívnejšie sa tým začala zaoberať približne v roku 2001: „Trvalo niekoľko rokov, kým sa podarilo zostaviť zoznam obetí holokaustu mesta Piešťany. Nakoniec ich bolo až 1065. Potom sa do práce tiež pustili Andrej Šajmovič, Ľubomír Mrňa a ďalší sponzori a prispievatelia. Spoločne a symbolicky vrátili týchto Piešťancov späť domov.“ Pietnu atmosféru stretnutia pri menách obetí holokaustu podporilo aj niekoľko piesní, ktoré zaspieval rabín Zev Stiefel. 
Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni.
((myvideo:1))
Spomienku na obete Holokaustu financovalo mesto z projektu EÚ Spomienky v nás v rámci programu Európa pre občanov, na ktorý radnica dostala 22 000 eur. Cieľom bolo oboznámiť žiakov  základnej školy F. E. Scherera  o holokauste a predstaviť výstavu fotiek z exkurzie v Osvienčime, na ktorom sa zúčastnili.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav