Profesionálni rodičia sa musia aj profesionálne rozlúčiť

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. januára 2012, 09:48
  • Autor:V. Dusíková

Stať sa profesionálnym rodičom nie je jednoduché. Človek, ktorý sa rozhodne pre toto posolstvo, musí mať predovšetkým rád deti. Ak vlastní byt či dom, kde ich bude vychovávať, musí mať aj príslušné vzdelanie. Minimálne maturitnú skúšku. Inak sa môže s profesiou rodiča rozlúčiť. Ak mu štát pridelí bábätko, stará sa oň ako o vlastné. Lenže nesmie sa naň fixovať, pretože dieťa nie je jeho.

Nebýva ľahké lúčiť sa s človiečikom, ktorého opatrovali od perinky, vstávali k nemu, keď bol chorý a tlačili sa mu prvé zúbky. No profesionálni rodičia musia zvládnuť aj to, že raz príde deň, keď im chlapca či dievčatko, o ktoré sa starali od plienok po prvú návštevu školy, vezmú adoptívni rodičia. Aj v schopnosti vziať tento fakt ako holú skutočnosť sa prejavuje ich profesionalita. City musia ísť bokom. Málokto to dokáže. O profesionálnom rodičovstve sme sa porozprávali s riaditeľkou Detského domova v Piešťanoch Ivetou Hankovou.

Podľa nového nariadenia deti do šiestich rokov musia byť v profesionálnych rodinách, a nie v detských domovoch, ako to bývalo v minulosti. 

Zaznamenali deti v profesionálnych rodinách progres?

Dieťa a profesionálny rodič sa naviažu aj citovo.

Všetkým našim deťom, o ktoré sa starali profesionálni rodičia, pobyt v rodine veľmi pomohol. Možno sme mali aj šťastie pri výbere profesionálov. Sú to všetko veľmi milí a obetaví ľudia, ktorí svoju prácu berú ako poslanie. Profesionálne rodiny máme v Senici, Myjave aj v Hlohovci. O krátky čas si jedno z týchto detí adoptujú rodičia z Piešťan.


Koľko detí z vášho domova je zaradených do profesionálnych rodín. Sú aj také, ktoré sa tam nedostali?

Momentálne máme v profesionálnych rodinách päť detí. Ďalšie štyri deti do šesť rokov sú ťažko zdravotne postihnuté. Potrebujú špecializovanú zdravotnú starostlivosť, preto sme ich umiestnili v špecializovanej skupine detského domova na Mierovej ulici. Ak sa ich zdravotný stav zlepší, zveríme ich profesionálnej rodine.

O slabých a silných stránkach profesionálneho rodičovstva, praktickom dopade zákona o profesionálnych rodinách a možnosti stať sa profesionálnym rodičom sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava