Predstavujeme piešťanských prvákov (3)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. januára 2012, 13:38
  • Autor:(IP)

PIEŠŤANY – Už o pár dní dostanú svoje prvé vysvedčenia žiaci prvých ročníkov základných škôl. Sú to školáci, ktoré sa narodili v novom miléniu buď v roku 2005 alebo 2004. Aké budú vysvedčenia a čo všetko sa prváci už naučili? Tentoraz vám predstavujeme prvákov zo Základnej školy M. R. Štefánika.

V škole na Vajanského ulici majú len jednu triedu prváčikov, no je ich v nej neúrekom. Triedna učiteľka Ivica Králová vychováva dvadsatpäť zverencov. Na hodine matematiky sa musia malí žiačikovia obracať a hlavne sústrediť na príklady. Doteraz sa naučili počítať do desať. Počas matematiky už trošku „pričuchli“ aj k peniažkom. Spoločne totiž nakupovali rôzne veci, dokonca i exotické zvieratká. Okrem číslic na tabuľu písali tiež znak eura. „Snažíme sa trošku do vyučovania zaraďovať aj takéto praktické veci, aby deti vedeli napríklad pracovať s eurami,“ vysvetlila triedna učiteľka Ivica Králová.

Na hodine matematiky sa prváci učia aj praktické zručnosti – počítať s eurom.

Prváčence zo ZŠ M. R. Štefánika pred získaním polročného vysvedčenia stihli prebrať v šlabikári už písmenko R. Ich druhá mama zvolila pre nich alternatívu od autoriek Štefekovej a Cibulkovej. „Zdá sa mi, že táto učebnica je koncipovaná veľmi dobre. Deti sa neučia najprv samohlásky a potom spoluhlásky, je to kombinované. Čítanie im tak ide lepšie a rýchlejšie,“ doplnila I. Králová. Žiaci majú radi čítanie a niektorí z nich už zvládajú rozprávkové knihy. Schopnosti v čítaní si cibria aj prostredníctvom časopisu, ktorý všetci odoberajú a pracujú s ním na vyučovaní. „Pravdepodobne ako všetky deti, nie sú ani tie moje výnimkou. Najradšej majú telesnú a výtvarnú výchovu. Takmer celá trieda chodí tiež na krúžok loptových a pohybových hier, ktorý vediem,“ spomenula triedna učiteľka.

Dvadsaťpäť zverencov Ivice Královej v súčasnosti telesnú výchovu trávi trošku neštandardne. Každý piatok sa vyberú na zimný štadión, aby si tam mohli zakorčuľovať. Podľa triednej učiteľky všetky deti to baví a takmer okamžite sa naučili stáť a pohybovať po ľadovej ploche.

Na polročnom vysvedčení by si väčšina z prvákov na tejto škole mala nájsť samé jednotky. „Sú veľmi cieľavedomí, chtiví a chcú sa učiť. Myslím si, že si takéto hodnotenie určite zaslúžia,“ uzavrela I. Králová.

Prváčikov zo Základnej školy M. R. Štefánika nájdete aj v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek