Začala sa oslava stého výročia Thermia Palace

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. januára 2012, 14:11
  • Autor:V. Dusíková/video: vd, strih: ar

PIEŠŤANY – V päťhviezdičkovom hoteli Thermia Palace sa z príležitosti stého výročia vzniku hotela i kúpeľov Irma koná unikátna celoročná výstava pozostávajúca zo štyroch cyklov. Prvý, ktorý môže verejnosť i kúpeľní hostia obdivovať v týchto dňoch, zachytáva architektonickývývoj stavieb od začiatku vývoja cez premeny v priebehu celéhom dvadsiateho storočia až po rekonštrukciu, ,ktorá s uskutočnila v roku 2006. Hotel naprojektovali spolužiaci nájomcu piešťanských kúpeľov Ľudovíta Wintera – budapeštianski architekti Ármin Hegedüs a Henrich Böhm.

Výstavu otvoril v piatok 20. januára podvečer generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Klaus Pilz spolu s riaditeľom hotela Thermia Palace Josefom Provázkom. Úvodné slová patrili zostavovateľke výstavy Lucii Bilčíkovej a pracovníkom Balneologického múzea v Piešťanoch, pretože spolu s kúpeľmi sa na historickej prezentácii podieľali aj oni. „Dať dovedna exponáty takého významného diela, akým je luxusný hotel, nebolo ťažké. Mali sme totiž k dispozícii dostatok snímok aj propagačných materiálov, zachoval sa aj stavebný denník, ktorý veľmi podrobne zachytáva výstavbu Thermie aj kúpeľov Irma,“ prezradil historik Martin Kostelník. Návštevníci piatkovej výstavy si prezreli nielen prezidentský apartmán, ale aj bahnisko či zrkadlisko Irmy. V príjemnej kaviarenskej atmosfére vyhrávali Anyialaiovci, barmani roznášali šampanské, na stoloch bolo množstvo gastronomických lahôdok, múčniky nevynímajúc.

((myvideo:1))
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav