Spaľovňa odpadov v Malých Karpatoch nebude

  • Spravodajstvo / Región
  • 24. januára 2012, 14:32
  • Autor:sita

TRNAVA/HORNÉ OREŠANY – Obecné zastupiteľstvo v Horných Orešanoch na mimoriadnom rokovaní zrušilo uznesenie, ktoré umožnilo spoločnosti Vinos začať s prípravnými prácami na vybudovanie spaľovne odpadov v časti obce Majdánske. Dôvodom bolo oznámenie majiteľa pozemkov Martina Sýkoru, že ich na vybudovanie spaľovne investorovi nepredá.

Pôvodné uznesenie o schválení investičného zámeru odhlasovali poslanci v októbri minulého roku. Na mimoriadnom rokovaní ho podľa starostu Jána Kormútha zrušili, pretože stratilo význam. "Uznesenie bolo viazané na dve konkrétne parcely, ktoré sú vo vlastníctve Martina Sýkoru. Ten nám doručil oznámenie, že pozemky spoločnosti Vinos na spaľovňu nepredá,“ vysvetlil starosta, ktorý je presvedčený, že zariadenie na termické spracovanie odpadov by bolo pre obec prínosom. Zároveň však dodal, že nechcel ešte viac polarizovať už aj tak názorovo rozdelenú obec.

"Som rád za seba aj za všetkých, čo podpisovali petíciu, že to takto dopadlo,“ povedal Róbert Ochaba, jediný poslanec, ktorý v októbri nehlasoval za investičný zámer. Vysvetlil, že sa tak zachoval preto, lebo nemal dostatok informácií o spaľovni a jej možných vplyvoch na životné prostredie. 

Proti výstavbe spaľovne v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty zorganizovali mladí ľudia koncom minulého roka petíciu, ktorú podpísalo už približne 700 ľudí. Na decembrové rokovanie poslancov prišlo proti spaľovni protestovať šesťdesiat ľudí. Tí poslancom vyčítali, že rozhodli bez toho, aby sa ich opýtali na názor. Podľa nich malo takému zásadnému rozhodnutiu predchádzať verejné zhromaždenie. Vyjadrili obavy, že spaľovňa zhorší životné prostredie a zvýši dopravnú zaťaženosť obce. Petičný výbor chcel petíciu na obecný úrad odovzdať tento týždeň.
0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav