Heribert KALETA: Letom svetom po zemeguli

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. januára 2012, 15:57
  • Autor:Ján Karásek

PIEŠŤANY – Ak stretnete mladíka s frekvenciou rozprávania rýchlopalného guľometu, jeho hlas počujete aj cez zavreté dvere a momentálne na hlave nosí účes tak trochu v štýle futbalovej hviezdy Hamšíka, pravdepodobne ste naďabili na Heriberta Kaletu. Má len dvadsaťšesť rokov, no stihol už precestovať päť kontinentov, v ktorých navštívil tridsaťpäť krajín.

Svoje výlety zachytáva objektívom fotoaparátu. V polovici januára svoje dielka vystavil na neobvyklom mieste – benzínovej pumpe v Piešťanoch. Na svoju prvú vernisáž pod názvom Letom svetom pozval svojich rodičov, kolegov z práce a kamarátov zo školy. Sám seba nepokladá za profesionála, ale za „samouka, ktorý rád skúša“. Keď sme sa prvý raz stretli, predstavil sa slovami: „Som mladý začínajúci fotograf.“ K zachytávaniu snímok pričuchol, keď mal dvanásť rokov, a odvtedy sa v tom už „vezie“. Doterajšie štúdium H. Kaletu nemá ani omylom jediný styčný bod súvisiaci s jeho koníčkom. Strednú školu ukončil v Rakoviciach v odbore colný deklarant a pracovník marketingu. „Neviedol ma k tomu žiaden špecifický dôvod. Obdobná obchodná škola je v Trnave a Hlohovci, no mne sa nechcelo dochádzať,“ hovorí človek, ktorý precestoval po svete tisícky kilometrov. Po maturite si to zamieril na nadstavbu už skutočne o hodný kus ďalej, rovno na austrálsky kontinent. V hlavnom meste Sydney chodil do školy zameranej na cestovný ruch. V súčasnosti je piešťanský rodák študentom Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, odbor riadenie cestovného ruchu a kultúry.

Austrália, Nový Zéland, Thajsko, Dubaj. Štyri destinácie za štyri mesiace precestoval v minulom roku študent a cestovateľ Heribert Kaleta. V akej profesii pracoval, keď si dokázal mesačne ušetriť osemsto až tisíc eur, čo ho baví a do akej krajiny sa ešte chystá, sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav